Herfstige Longhaas met gegrilde King Boleet

2 min leestijd

Herfstige longhaas, herfst op een plank!

De temperatuur daalt, de bomen kleuren geel en de dagen worden korter. Dat kan maar één ding betekenen: De herfst is aangebroken. En wat is er nou fijner dan op een koude herfstdag lekker naast de BBQ te staan? Niks dus! In dit recept maken we een heerlijk gerecht dat perfect bij de herfst past. Longhaas met gegrilde koningsoesterzammen, ook wel King Boleet genoemd. Dus trek die dikke jas aan en gooi je kamado vol houtskool, we gaan beginnen met deze heerlijke herfstige longhaas!

Longhaas, wat is dat?

Longhaas wordt steeds populairder, maar was tot voor kort nog een erg onbekend en bijna vergeten stukje vlees. De naam verklapt het al, maar de longhaas is de spier die de longen van het rund aanstuurt. Het zijn twee spierdelen waar een stugge, harde zeen doorheen loopt die oneetbaar is. Men dacht vaak dat de longhaas een orgaan was, omdat deze zo dicht tegen de longen aan ligt, hierdoor bleef dit heerlijke stuk vlees vaak in de vitrine bij de slager liggen met als resultaat dat de slager dit stuk vlees aan het eind van de dag mee naar huis nam. In Amerika wordt deze snit daarom ook de “Butcher steak” genoemd.

De longhaas is echt werkvlees. Gedurende het hele leven van het rund wordt dankzij deze spier lucht in de longen gezogen en weer uitgeblazen. Omdat het werkvlees is heeft het vlees ook zeer grove draag en een intense rundvleessmaak. Tijdens onze workshops gebruiken we dit stuk vlees veel en bereiden we hem bijna altijd ‘Caveman Style’; een griltechniek waarbij het vlees rechtstreeks op de kolen bereid wordt. Zo puur mogelijk, met slechts een beetje Kolenboertje pepermix en onbewerkt zeezout. Maar vandaag doen we het anders, herfstachtige longhaas, deze moet je écht proberen.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 4.3 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • Voor de longhaas
  • 1 Longhaas
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 á 3 takjes verse rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 el grove mosterd
  • Olijfolie
  • balsamicoazijn
  • Kolenboertje pepermix en zeezout
  • Voor de King Boleten
  • 6 King Boleten (Koningsoesterzwammen)
  • 1 Sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • Parmezaanse kaas
  • Zeezout
  • 100 ml witte wijn
  • Handje verse peterselie

Dit heb je nodig

  • Skillet
  • Kernthermometer

De bereiding

  1. Begin met het schoonmaken van de longhaas, de harde zeen in het midden is niet eetbaar en moet verwijderd worden. Bekijk de video voor een duidelijke uitleg.
  2. Zet je mes tegen de zeen aan en schraap het vlees er vanaf, Zo verlies je zo min mogelijk vlees. Zodra je het eerste deel vrij hebt, herhaal je dit bij het tweede stuk vlees zodat je met twee stukken longhaas en een dikke zeen eindigt.
  3. Haal de blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm af en hak de blaadjes fijn.
  4. Snijd 3 tenen knoflook zo fijn mogelijk, of doe het eventueel in een pers.
  5. Doe de knoflook en de kruiden in een kom en doe hier 3 el mosterd, een flinke scheut olijfolie en een scheut balsamicoazijn bij.
  6. Doe de longhaas erbij en meng het goed door zodat de longhaas rondom bedekt is met de marinade.
  7. Dek de kom af met een theedoek of folie en laat het minimaal 2 uur marineren in de koeling, Hoe langer, hoe beter.
  8. Steek de BBQ aan en breng naar een temperatuur van 200 graden, volledig direct.
  9. Snijd de King Boleten door de helft en leg ze opzij.
  10. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn, zet een skillet met een klontje boter op het vuur en fruit de sjalot en de knoflook aan.
  11. Wanneer de aroma's van de sjalot en de knoflook vrijkomen leg je de King Boleten er met de aangesneden kant naar beneden bij in.
  12. Blus af met de witte wijn en laat de King Boleten in 4 a 5 minuten garen.
  13. Zodra alle wijn geabsorbeerd is en de King Boleten mooi goudbruin kleuren, haal je de skillet van het vuur.
  14. Haal de longhaas uit de marinade en grill ze boven direct vuur om en om, zodat beide kanten een mooie kleur krijgen.
  15. Grill de King Boleten nog even op het rooster voor wat extra smaak.
  16. Bij 52 graden in de kern haal je de longhaas van het vuur. Laat het vlees 5 minuutjes rusten.
  17. Snijd de longhaas haaks op de draad in dunne plakjes en maak af met peper en zout.
  18. Leg de gegrilde King Boleten op de plank en maak af met Parmezaanse kaas.
  19. Eet smakelijk!

Producten bij dit recept

Longhaas Limousin – gras gevoerd

Op voorraad

 16,51 22,51
Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Longhaas Dubbeldoel gras gevoerd

Op voorraad

 21,56 31,14
Petromax - Gietijzeren Skillet - Ø35cm - twee handvatten
Petromax FP35 Skillet – Gietijzer – Ø35cm – twee handvatten

Op voorraad

 54,99
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op voorraad

 16,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE