Herfstige longhaas, herfst op een plank!
De temperatuur daalt, de bomen kleuren geel en de dagen worden korter. Dat kan maar één ding betekenen: De herfst is aangebroken. En wat is er nou fijner dan op een koude herfstdag lekker naast de BBQ te staan? Niks dus! In dit recept maken we een heerlijk gerecht dat perfect bij de herfst past. Longhaas met gegrilde koningsoesterzammen, ook wel King Boleet genoemd. Dus trek die dikke jas aan en gooi je kamado vol houtskool, we gaan beginnen met deze heerlijke herfstige longhaas!
Longhaas, wat is dat?
Longhaas wordt steeds populairder, maar was tot voor kort nog een erg onbekend en bijna vergeten stukje vlees. De naam verklapt het al, maar de longhaas is de spier die de longen van het rund aanstuurt. Het zijn twee spierdelen waar een stugge, harde zeen doorheen loopt die oneetbaar is. Men dacht vaak dat de longhaas een orgaan was, omdat deze zo dicht tegen de longen aan ligt, hierdoor bleef dit heerlijke stuk vlees vaak in de vitrine bij de slager liggen met als resultaat dat de slager dit stuk vlees aan het eind van de dag mee naar huis nam. In Amerika wordt deze snit daarom ook de “Butcher steak” genoemd.
De longhaas is echt werkvlees. Gedurende het hele leven van het rund wordt dankzij deze spier lucht in de longen gezogen en weer uitgeblazen. Omdat het werkvlees is heeft het vlees ook zeer grove draag en een intense rundvleessmaak. Tijdens onze workshops gebruiken we dit stuk vlees veel en bereiden we hem bijna altijd ‘Caveman Style’; een griltechniek waarbij het vlees rechtstreeks op de kolen bereid wordt. Zo puur mogelijk, met slechts een beetje Kolenboertje pepermix en onbewerkt zeezout. Maar vandaag doen we het anders, herfstachtige longhaas, deze moet je écht proberen.