Picanha steaks met Cowboy Butter

Pure bereiding

Wie Kolenboertje al even kent, weet dat wij de picanha, ofwel het staartstuk, het liefst zo puur mogelijk bereiden: in z’n geheel indirect laten garen tot 48 graden in de kern, dan de vlammen nog even langs de vetkap voor een krokante korst, tegen de draad in flinterdunne plakjes snijden, wat peper en zout erover en genieten maar!

Staartstuk à la Kolenboertje, maar dan anders!

Maar er zijn natuurlijk een tal van bereidingswijzen voor dit heerlijke stukje vlees die ook wat aandacht verdienen. En dit is er zo een! Dikke picanha steaks met een verrassend lekkere ‘cowboy butter’ die letterlijk in je mond smelt! De picanha bereiden we nog steeds à la Kolenboertje, met alleen wat onbewerkt zeezout en Kolenboertje pepermix. Toch zal je verrassen hoe verschillend deze steak smaakt ten opzichte van onze klassieke bereiding! Krijg je er al honger van? Wij wel! Let’s go!

Cowboy Butter op twee manieren

Bij het maken van de Cowboy Butter zijn er twee variaties waaruit je kunt kiezen. En geloof ons, welke van de twee je ook maakt; ze komen gegarandeerd in je receptenboekje te staan.

  • Compound Butter: Een compound butter is een soort worst van boter; je mengt de ingrediënten in een kom en rolt het op als een soort worst in vershoudfolie. Laat het een paar uur opstijven in de koelkast en snijd het in dunne plakjes die je laat smelten over je steak.
  • Dipsaus: De tweede optie is om er een lekkere dipsaus van te maken. In dit geval meng je alle ingrediënten in een gietijzeren sauspannetje en laat je het zachtjes smelten op de BBQ. Zo heb je een heerlijk Cowboy Butter dipsaus voor je Picanha steaks!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1 hele Picanha
  • Onbewerkt zeezout
  • Kolenboertje pepermix
  • Olijfolie
  • Voor de Cowboy Butter:
  • 1 pak ongezouten roomboter (250 of 500gr)
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl chilipeper of chilivlokken (Uiteraard kan je er meer bij doen als je van pittig houdt)
  • 1 tl gerookte zoete paprikapoeder
  • 2 el Dijon mosterd
  • 1 uitje of sjalot, gesnipperd
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 2 el gedroogde tijm
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Zout en peper naar smaak

Dit heb je nodig

  • Petromax sauspan (optioneel)
  • Kwastje
  • Rookchunk naar keuze
  • Knoflookpers
  • Vershoudfolie

De bereiding

  1. Verwijder indien nodig overtollig vet en vliezen van het vlees. Zorg uiteraard wel dat er een mooie vetkap op het vlees blijft zitten.
  2. Snijd de Picanha met de draad mee in steaks van 2 vingers dik.
  3. Bestrooi de steaks aan beide kanten met onbewerkt zeezout en leg de steaks in de koeling zodat het zout erin kan trekken. Voor maximaal effect kun je dit een avond van te voren doen. Dit is een droge pekel, hierdoor wordt het vlees nog knapperiger bij het afgrillen,
  4. Maak ondertussen de Cowboy butter. Je hebt hierbij twee opties: Je kunt de boter oprollen als een soort worst, deze laat je vervolgens opstijven in de koeling, dan snijd je er plakjes van die je op je steak laat smelten. Of je mengt de ingrediënten in een sauspannetje en je laat het smelten in de BBQ. Op die manier maak je er een soort dipsaus van. De keuze is aan jou!
  5. Wij gaan in dit geval voor de eerste optie. Doe alle ingrediënten voor de Cowboy Butter in een kom en meng het goed door elkaar. Je kunt dit eventueel ook in een keukenmachine doen om het wat makkelijker en sneller te maken.
  6. Leg een stuk vershoudfolie op je werkbank en verdeel de boter in het midden als een soort worst. Rol de folie op en rol het vervolgens over je werkbank terwijl je de twee uiteinden vasthoudt. Zo maak je er makkelijk een worst van.
  7. Laat de boter in de koeling opstijven. Ook dit kan prima een avond of zelfs dagen van te voren.
  8. Steek de BBQ aan, voeg een blokje rookhout toe en stook op naar een temperatuur van 120 graden, volledig indirect.
  9. Gaar de Picanha steaks tot een kerntemperatuur van 45 á 46 graden, haal ze dan van de BBQ en laat ze op een plank rusten.
  10. Maak ondertussen de BBQ half indirect / half direct en stook op naar 180 - 200 graden.
  11. Maak de steaks droog met keukenrol en bestrijk ze dan aan alle kanten met een klein laagje olijfolie.
  12. Grill de steaks boven direct vuur tot een kerntemperatuur van 48 graden. Draai ze regelmatig om en verplaats ze naar de indirecte zone als het te hard gaat.
  13. Laat de steaks dan 8 tot 10 minuten rusten zodat de sappen zich weer over het vlees kunnen verdelen.
  14. Snijd de steak dan tegen de draag in dunne plakjes; Hoe dunner je snijdt, hoe minder je mond hoeft te werken en hoe meer smaakbeleving je hebt.
  15. Bestrooi de steaks met wat Kolenboertje pepermix en serveer met je zelfgemaakte Cowboy Butter. Wat een feestje!

Producten bij dit recept

Kolenboertje Rookchunks Hickory
Rookchunks Hickory van Kolenboertje – kistje 1,5 Kg

Op voorraad

 25,-
Picanha Limousin gras gevoerd

Op voorraad

 55,92 62,91
Picanha 130 dagen graan gevoerd

Op voorraad

 43,14 57,52
Picanha 200 dagen graan gevoerd

Op voorraad

 45,54 60,72
Petromax - Gietijzeren Sauspan 0
Petromax – Gietijzeren Sauspan 0,5L

Op voorraad

 19,99
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op voorraad

 16,-
Rookchunks Whisky als smaakmakers
Rookchunks Whisky Smokin’ Flavours 1 kg

Op voorraad

 14,-
Black Ranch Quebracho
Black Ranch Quebracho houtskool 15 kg

Op voorraad

 32,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE