0
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Longhaas op z’n Marokkaans met een frisse yoghurt-muntsaus van de BBQ

2 min leestijd

Wat is longhaas

De longhaas, ook wel hanger steak genoemd, is een bijzonder stuk rundvlees dat je niet vaak in de supermarkt tegenkomt. Het is een werkspier die diep in de buik van het rund ligt, dicht bij het middenrif. Juist daardoor heeft de longhaas een losse structuur en een volle, bijna nootachtige smaak. Het vlees is grof van draad en blijft heerlijk sappig als je het kort en heet grilt. Een echte BBQ-klassieker voor wie eens iets anders wil dan de bekende steaks. De longhaas is lang een vergeten stukje vlees geweest, maar bij ons is dit al jaren een van de absolute favorieten. De longhaas komt dan ook in beina al onze workshops wel op één of andere manier op het menu.

Marokkaanse twist met Ras El Hanout

De longhaas leent zich perfect voor een kruidige bereiding en krijgt met onze Meesterschap rub die heerlijke Marokkaanse twist. Deze rub is onze eigen variant op Ras El Hanout en brengt een diepe, aromatische smaak met tonen van specerijen als komijn, nootmuskaat en een vleugje kruidnagel. De longhaas wordt kort en heet gegrild, zodat het vlees sappig blijft en de kruidenmix mooi tot zijn recht komt. Zo combineer je de volle, krachtige smaak van dit bijzondere stuk rundvlees met de warme en verfijnde smaken van de Marokkaanse keuken.

Longhaas

Yoghurt-muntsaus

Bij dit gerecht past een frisse yoghurt-muntsaus die het kruidige karakter van de longhaas prachtig in balans brengt. De basis van romige yoghurt wordt op smaak gebracht met fijngehakte verse munt en een vleugje citroen voor wat extra frisheid. Het resultaat is een lichte, verkoelende saus die een mooi contrast vormt met de warme specerijen uit de Meesterschap rub. Samen zorgen ze voor een perfecte combinatie van vol en fris, krachtig en zacht. Houd je hier liever bij een pure bereiding? Check dan zeker eens ons recept voor Caveman-style bereidde longhaas! Ondanks dat dit mooie vlees niet meer dan peper en zout nodig heeft, is dit wel écht een hele mooie om eens thuis te proberen.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1 kg longhaas
  • 6 flatbreads
  • Marrokaanse marinade
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el The Rub Club X Kolenboertje Meesterschap rub
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 citroen, sap en rasp
  • 1 el verse koriander, fijngesneden
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl Kolenboertje pepermix
  • Yoghurt-muntsaus
  • 200 ml yoghurt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el verse munt, fijngehakt
  • 1 el verse koriander, fijngehakt
  • 1 el citroensap
  • Zout en peper naar smaak
  • Gegrilde groenten
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 grote rode ui

Dit heb je nodig

  • BBQ met volledig directe opstelling
  • Skillet
  • Mengkommen
  • Houten of metalen spiezen

De bereiding

  1. Verwijder de zeen en overtollig vet van de longhaas en snijd het vlees in blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm.
  2. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng dit goed met het vlees.
  3. Laat het vlees minimaal een uur marineren. Maar: hoe langer, hoe beter.
  4. Steek de BBQ aan en laat deze oplopen tot een temperatuur van 200 graden, volledig direct.
  5. Meng ondertussen vast de ingrediënten voor de yoghurt-muntsaus, zodat de smaken vast goed in kunnen trekken.
  6. Rijg 4 stukjes vlees aan iedere spies, zorg dat er rumte tussen het vlees blijft voor een egale garing.
  7. Snijd de paprika's in reepjes en de uien in ringen, en bak deze in een skillet beetgaar boven het vuur.
  8. Grill de longhaas spiezen om en om boven het vuur, tot ze een kerntemperatuur van 52 -53 graden hebben bereikt.
  9. Bak tot slot kort de flatbreads af in de BBQ. Om te voorkomen dat ze te snel garen en verbranden, kun je hiervoor de BBQ (half) indirect maken.
  10. Serveer de longhaas spiezen op een flatbread en maak het af met de gegrilde groenten en de yoghurt-muntsaus.

Producten bij dit recept

Longhaas Limousin – gras gevoerd

Op voorraad

 25,68 35,95
Longhaas Dubbeldoel gras gevoerd
 26,10 37,70
Petromax - Barbecuetang Klein
Petromax – Barbecuetang Klein 41cm

Op voorraad

 19,99
Rubclub-Meesterschap
The Rub Club Meesterschap – 150 gram

Op voorraad

 9,95
Petromax - Gietijzeren Skillet - Ø35cm - twee handvatten
Petromax FP35 Skillet – Gietijzer – Ø35cm – twee handvatten

Op voorraad

 54,99
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op voorraad

 16,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE