0
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Zalmbonbons met mango-limoensaus

2 min leestijd

Zalmbonbons van de BBQ

Zalmbonbons met mango-limoensaus. Een heerlijk zomers gerecht, perfect bij een goed glas witte wijn op een zwoele zomeravond, als voorgerecht bij een luxe BBQ-diner, of gewoon als party-snack tijdens je volgende barbecuefeestje! We maakten eerder al eens zalmbonbons met een Aziatische twist, maar deze frisse, tropische variant is absoluut niet minder lekker.

De ziltige vis in combinatie met de frisse, zoetzure mango-limoensaus, gevolgd door een lichte spicy kick van de pepermix en chipotle, vormt écht het perfecte BBQ-hapje! Het romige mondgevoel van de zalm contrasteert prachtig met de levendige frisheid van de saus. De chipotle zorgt voor een subtiele rokerigheid die mooi aansluit bij het barbecue-thema. Serveer de bonbons op een lepel of in een klein glaasje voor een feestelijke en elegante presentatie. Wedden dat je gasten er steeds weer naar grijpen?

zalmbonbon

Wilde zalm of kweekzalm, wat is beter?

Deze vraag stellen we tijdens al onze workshops waarin we zalm gebruiken, en bijna altijd hebben de meeste gasten het fout. Want waarschijnlijk denk je: Wilde zalm is beter! En dat klinkt ook logisch. Toch is het niet zo!

Wij gebruiken altijd onze eigen kweekzalm. Waarom? Omdat wilde zalm zijn hele leven druk is om tegen de rivieren in te zwemmen. Dit kost veel kracht en energie waardoor wilde zalm bijna geen vet bevat. En vet is nou juist precies wat de zalm die malse, sappige structuur en smaak geeft wanneer je het op de BBQ bereidt. Dus ook voor deze zalmbonbons gaan we voor onze lekkere, vettige kweekzalm!

Bij kweekzalm denk je misschien aan vissen die massaal in een kleine tank of basin zwemmen, maar dit is absoluut niet waar. Onze zalmen komen rechtstreeks uit de Noorse fjorden, waar ze vrij rond kunnen zwemmen in een ruim afgebakend gebied.

Zalmbonbon

Mango-limoensaus

Bij deze zalmbonbons maken we een heerlijke, frisse en tropische mango-limoensaus.
Mango en limoen zou je misschien niet direct associëren met zalm, maar geloof ons, deze combinatie is écht goud! De zoetzure saus vormt de perfecte tegenhanger voor de ziltige, vettige zalm. Het hapje eindigt met een subtiele spicy kick dankzij de Kolenboertje pepermix en de chipotlepeper. Dit moet je écht proberen dus!

Bekijk hier de receptvideo

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 4 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1 hele zalmzijde op de huid (1 kg)
  • Onbewerkt zeezout
  • Kolenboertje pepermix
  • gedroogde chipotle
  • Rasp van 1 citroen
  • Rasp van 1 limoen
  • Mango-limoensaus
  • 1 rijpe mango
  • 1 limoen, sap en rasp
  • 2 el mayonaise
  • 2 el créme fraiche

Dit heb je nodig

  • BBQ met volledig indirecte opstelling
  • Rookplank
  • Scherp fileermes of uitbeenmes
  • Kernthermometer
  • Staafmixer met mengbeker
  • Fijne rasp (microplane)
  • Appel- of kers rookchunks (Optioneel)

De bereiding

  1. Steek de BBQ aan en breng deze naar een temperatuur van 125 graden met een volledig indirecte opstelling, voeg optioneel appel of kers rookchunks toe voor extra rooksmaak.
  2. Snijd de zalm in gelijkmatige bite-size blokjes van ongeveer 4 bij 4 centimeter.
  3. Bestrooi de bonbons met een klein beetje zout, kolenboertje pepermix, gedroogde chipotle en de zest van een limoen.
  4. Leg de zalmbonbons op de rookplank en zet deze indirect in de BBQ.
  5. Laat de zalmbonbons warm roken en garen tot een kerntemperatuur van 45 graden.
  6. Ondertussen maak je vast de saus. Ontdoe de mango van de schil en haal de pit eruit. Snijd deze is blokken.
  7. Doe de mango in de mengbeker van je staafmixer en doe hier de zest en het sap van een limoen bij.
  8. Meng dit met de staafmixer tot een gladde puree.
  9. Doe de mayonaise en créme fraiche erbij en meng het tot een mooie egale saus.
  10. Bij 45 graden in de kern mogen de zalmbonbons van de BBQ.
  11. Maak iedere zalmbonbon af met een beetje mano-limoensaus en wat limoenrasp.
  12. Tip: Doe niet teveel saus op de bonbons, deze kan al snel overheersend zijn.
  13. Zowel warm als koud een heerlijk hapje!

Producten bij dit recept

Zak Holy Smoke houtskool eik en esdoorn mix, BBQ kwaliteit
Holy Smoke houtskool 8kg eik en esdoorn

Op voorraad

 24,95
Kolenboertje Rookchuncks Kers
Rookchunks Kers van Kolenboertje – kistje 1,5 Kg

Beschikbaar op nabestelling

 25,-
Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Zalmzijde heel – per stuk – 1000 gram

Op voorraad

 36,-
Kolenboertje Rookchunks Appel
Rookchunks Appel van Kolenboertje – kistje 1,5 Kg

Beschikbaar op nabestelling

 25,-
4 Cederhouten Rookplanken van Smokin' Flavours
Cederhouten Rookplank Smokin’ Flavours

Op voorraad

 16,-
Cederhouten rookplanken van Smokin' Flavours.
Cederhouten Rookplank Smokin’ Flavours – 4 stuks

Beschikbaar op nabestelling

 14,90
Uitbeenmes van het zwitserse merk Victorinox
Victorinox Fibrox Uitbeenmes 15 cm

Op voorraad

 17,95

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE