Surf & Turf Fajitas met Bavette en Gamba’s

2 min leestijd

Surf & Turf: Een Ă©chte klassieker!

Surf & turf, een gouden combinatie, en al helemaal wanneer je het op houtskool bereidt! Wij maakten een heerlijke Tex-Mex variant van deze klassieker door ze te serveren op maĂ¯stortilla’s met gegrilde groenten. Écht een feestje dus! Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd want de meeste tijd zit ‘m in het marineren van de gamba’s en de bavette. En dat kun je ook prima de avond of ochtend van te voren doen natuurlijk!

surf & turf

Fajitas met Bavette en gamba’s

Voor dit surf & turf gerecht nemen wij onze overheerlijke bavette van 200 dagen graan gevoerde Angus runderen uit Uruguay. Een prachtig stuk vlees met een grote hoeveelheid intramusculair vet, wat wil zeggen dat er veel vet tussen het spierweefsel zit. Dit smelt tijdens de bereiding met als resultaat een botermals en smaakvol stukje vlees. Voor de Surf nemen we onze gamba’s, maat 21/25. Deze zijn perfect voor op onze fajitas; niet te groot maar ook zeker niet klein.

surf & turf

Fajitas of taco’s, wat is het verschil?

Tacos en fajitas zijn beide Mexicaanse gerechten, maar ze verschillen in de vulling en presentatie. Tacos worden geserveerd in een zachte of krokante tortilla en kunnen verschillende vullingen hebben, zoals vlees, vis of groenten. Ze worden vaak al volledig samengesteld met toppings zoals sla, kaas en salsa. Fajitas daarentegen bevatten meestal gegrild vlees en groenten (zoals paprika en ui), geserveerd op een heet bord met een zachte tortilla die je zelf kunt vullen. Het belangrijkste verschil is dat fajitas meestal gegrild zijn en als een “DIY”-gerecht worden gepresenteerd, terwijl tacos vaak al klaar zijn om te eten. Beide een uitstekende optie voor een surf & turf gerecht dus!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • Surf
  • 1 kg Gamba's
  • 20 ml limoensap
  • 20 ml sojasaus
  • 3 gram chipotlepeper
  • 2 gram korianderpoeder
  • 2 gram komijnpoeder
  • 1 gram knoflookpoeder
  • 1 gram uienpoeder
  • 1 gram zeezout
  • 1 gram zwarte peper
  • Turf
  • 1 kg Bavette
  • 120 ml limoensap
  • 120 ml sojasaus
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 5 gram komijnpoeder
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
  • 2 gram zwarte peper
  • 3 el Mexicaanse hotsauce
  • Toppings
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 grote uit
  • MaĂ¯stortillas
  • Verse koriander
  • Chipotle mayonnaise
  • 200 ml neutrale olie
  • 1 ei
  • 1 tl mosterd
  • 1 el limoensap
  • Chipotle pepers in adobosaus
  • Snufje zout

Dit heb je nodig

  • Kernthermometer
  • Plancha (of een grote skillet)
  • Spatel
  • Staafmixer
  • Mengbeker

De bereiding

  1. Snijd de bavette met de draad mee in 2 Ă¡ 3 gelijkmatige stukken, afhankelijk van de grootte van je bavette. Zo kan de marinade er goed intrekken.
  2. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom en meng het goed door elkaar.
  3. Doe de bavette in de kom en haal ze goed door de marinade. Zet de kom in de koeling en laat voor minimaal 3 uur marineren.
  4. Neem een tweede grote kom en doe alle ingrediënten voor de marinade hierin.
  5. Meng alles goed door en doe de gamba's erbij, haal ze goed door de marinade en zet ook deze kom voor 3 uur in de koeling.
  6. Steek je BBQ aan en breng deze naar een hoge temperatuur van 220 graden, volledig direct.
  7. Maak terwijl de BBQ warm wordt vast de chipotle mayonaise; doe de olie in een hoge mengbeker, gevolgd door het ei, limoensap, mosterd, chipotle peper en een snufje zout.
  8. Zet de staafmixer onderin de beker en begin met mixen. Haal de staafmixer langzaam naar boven, je zult zien dat de mayonaise zich dan snel begint te vormen.
  9. Maak de paprika's en de ui schoon en snijd ze julienne (in reepjes).
  10. Leg de plancha (of een skillet) aan Ă©Ă©n kant van de BBQ en laat deze warm worden
  11. Grill de bavette op het rooster boven het directe vuur.
  12. Voor de bavette houden we een kerntemperatuur van 52 Ă¡ 53 graden aan voor een perfect medium rare resultaat.
  13. Wanneer de bavette rond de 40 graden is, doe je wat olie op de plancha en grill je hierop de groenten.
  14. Zodra de groenten gaar zijn doe je deze in een pannetje om het warm te houden.
  15. Grill vervolgens de gamba's op de plancha. Om en om, tot ze mooi roze van kleur zijn.
  16. LET OP: Door de olie in de marinade is de kans op steekvlammen aanwezig, dus doe altijd je BBQ voorzichtig open om backdraft te voorkomen. (spontane steekvlammen door een plotselinge grote hoeveelheid zuurstof in de BBQ)
  17. Haal de bavette en de gamba's van de BBQ en maak de plancha schoon met wat keukenpapier.
  18. Bak tot slot de maĂ¯stortillas om en om op de plancha. Ongeveer 20 seconden per kant.
  19. Snijd de bavette na ongeveer 5 minuten rust, haaks op de draad in dunne plakjes.
  20. Maak dan de fajiatas op: Begin met een laagje chipotle mayonnaise, gevolgd door wat groenten, een paar plakjes bavette en 2 Ă¡ 3 gamba's. Top af met wat verse koriander.
  21. Dat is 'm dan! Een absoluut feestje van de BBQ, eet smakelijk!

Producten bij dit recept

Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Gamba’s gepeld maat 21/25 – per zak

Op voorraad

 25,95
Bavette 200 dagen graan gevoerd

Op voorraad

 37,51 51,51
Petromax - Flexibele spatel lang
Petromax – Flexibele spatel kort

Op voorraad

 24,99
Gietijzeren bakplaat half ovaal Primo Grill Large
Gietijzeren bakplaat half ovaal Primo Grill Large

Op voorraad

 121,-
van 15 kg.
Black Ranch Quebracho Paraguay houtskool 15 kg

Op nabestelling

 29,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE