Ribeye met koffie-chilirub
Ribeye is één van de meest geliefde en bekende stukken vlees. Je ziet ‘m bij ieder goed restaurant wel op de kaart staan. Vaak simpel, met bijvoorbeeld een kruidenboter of pepersaus. Maar op de barbecue komt dit prachtige stukje vlees pas Ă©cht tot zijn recht! Een goede ribeye heeft een mooie balans tussen vlees en vet, en vet is erg goed in het opnemen van smaken, wat er voor zorgt dat die authentieke houtskool smaak erg goed terug te halen is als je dit stukje vlees op de juiste manier bereidt.
We brengen de ribeye naar een nieuw niveau met een rub die je zelf misschien niet zo snel zou bedenken, maar die echt fantastisch smaakt: Vers gemalen koffie, met een lekkere chili kick dankzij een vleugje cayennepeper. Deze combinatie zorgt voor een enorme diepgang en complexiteit van smaak in het vlees.
Reverse-sear methode
We gaan de ribeye voor dit recept op de reverse-sear methode bereiden. Dit houdt in dat je het vlees eerst indirect gaat garen, zo dat de kerntemperatuur langzaam omhoog komt en de vetten in het vlees rustig kunnen smelten. Zodra hij bijna op temperatuur is, gaat de steak nog even kort boven het directe vuur, of in dit geval een plancha, om hem een mooie korst mee te geven.
Waarom hanteren we deze methode voor dit gerecht, vraag je je wellicht af. De ribeye is een flinke steak van bijna een kilogram, waar we ook nog eens een mooie laag koffie-chili rub op doen. Zouden we dit direct boven het vuur gaan grillen, dan zal de korst zwart en verbrandt zijn tegen de tijd dat de steak zijn kerntemperatuur heeft bereikt.

Smashed potatoes met Parmezaanse kaas
Als bijgerecht maken we heerlijke smashed potatoes die we aftoppen met een mooie laag Parmezaanse kaas. Ook heerlijk met een goede truffel mayonaise! De plancha leent zich perfect voor dit gerecht, omdat je de aardappels daarop goed plat kunt drukken en ze een mooie krokante korst krijgen, zonder dat je het risico loopt dat ze door het rooster vallen. Heb je geen plancha? Dan werkt een grote gietijzeren skillet ook prima.
