0
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Ribeye met een koffie-chilirub en smashed potatoes met Parmezaanse kaas

2 min leestijd

Ribeye met koffie-chilirub

Ribeye is één van de meest geliefde en bekende stukken vlees. Je ziet ‘m bij ieder goed restaurant wel op de kaart staan. Vaak simpel, met bijvoorbeeld een kruidenboter of pepersaus. Maar op de barbecue komt dit prachtige stukje vlees pas Ă©cht tot zijn recht! Een goede ribeye heeft een mooie balans tussen vlees en vet, en vet is erg goed in het opnemen van smaken, wat er voor zorgt dat die authentieke houtskool smaak erg goed terug te halen is als je dit stukje vlees op de juiste manier bereidt.

We brengen de ribeye naar een nieuw niveau met een rub die je zelf misschien niet zo snel zou bedenken, maar die echt fantastisch smaakt: Vers gemalen koffie, met een lekkere chili kick dankzij een vleugje cayennepeper. Deze combinatie zorgt voor een enorme diepgang en complexiteit van smaak in het vlees.

Reverse-sear methode

We gaan de ribeye voor dit recept op de reverse-sear methode bereiden. Dit houdt in dat je het vlees eerst indirect gaat garen, zo dat de kerntemperatuur langzaam omhoog komt en de vetten in het vlees rustig kunnen smelten. Zodra hij bijna op temperatuur is, gaat de steak nog even kort boven het directe vuur, of in dit geval een plancha, om hem een mooie korst mee te geven.

Waarom hanteren we deze methode voor dit gerecht, vraag je je wellicht af. De ribeye is een flinke steak van bijna een kilogram, waar we ook nog eens een mooie laag koffie-chili rub op doen. Zouden we dit direct boven het vuur gaan grillen, dan zal de korst zwart en verbrandt zijn tegen de tijd dat de steak zijn kerntemperatuur heeft bereikt.

ribeye

Smashed potatoes met Parmezaanse kaas

Als bijgerecht maken we heerlijke smashed potatoes die we aftoppen met een mooie laag Parmezaanse kaas. Ook heerlijk met een goede truffel mayonaise! De plancha leent zich perfect voor dit gerecht, omdat je de aardappels daarop goed plat kunt drukken en ze een mooie krokante korst krijgen, zonder dat je het risico loopt dat ze door het rooster vallen. Heb je geen plancha? Dan werkt een grote gietijzeren skillet ook prima.

ribeye

Bekijk de receptvideo

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • Ribeye steak ca. 1 kg
  • Koffie-chili rub
  • 2 el gemalen koffie (donker gebrand, geen oploskoffie)
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl uienpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl onbewerkt zeezout
  • 1 tl Kolenboertje pepermix
  • Smashed potatoes
  • 750 gr krieltjes met schil
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl onbewerkt zeezout
  • Kolenboertje pepermix naar smaak
  • 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt

Dit heb je nodig

  • BBQ met half indirecte opstelling
  • Plancha
  • Kernthermometer
  • Optioneel: Rook chunk
  • BBQ tang
  • Kaasrasp

De bereiding

  1. Steek de BBQ aan en breng deze naar een tempratuur van 200 graden, met een half indirecte opstelling.
  2. Voeg als de BBQ op temperatuur is een plancha toe aan de directe opstelling.
  3. Kook de aardappels 10 minuten voor zodat ze net beetgaar zijn. Dit kan op de BBQ, maar een gasstel is natuurlijk ook prima.
  4. Meng de ingrediënten voor de rub in een kommetje en breng dit rondom aan op de ribeye.
  5. Als je het lekker vindt, kun je nu een rookchunk aan de BBQ toevoegen, maar houd er rekening mee dat de rub op zichzelf ook al een sterke smaak heeft.
  6. Leg de steak in de indirecte zone en laat deze rustig op temperatuur komen.
  7. Giet de aardappels af en laat ze uitstomen en even afkoelen.
  8. Maak de olijfolie met de verse kruiden en knoflook en meng de aardappels hier doorheen.
  9. Druk de aardappels plat met je handen of de onderkant van een glas. Voorzichtig: kijk uit dat ze niet uit elkaar vallen!
  10. Voeg een beetje olie toe aan de plancha en bak de smashed potatoes rondom goudbruin.
  11. Top ze dan direct af met een flinke laag geraspte Parmezaanse kaas, zodat dit er lekker overheen kan smelten.
  12. Zodra de ribeye 48 graden in de kern is, grill je hem af op de plancha zodat hij een mooie goudbruine korst krijgt.
  13. Bij 52 graden in de kern, mag de ribeye van de BBQ.
  14. Laat de steak even rusten en snijd 'm dan in dunne plakjes.
  15. Serveer met de smashed potatoes en bijvoorbeeld lekkere gegrilde groenten en een truffelmayo. Eet smakelijk!

Producten bij dit recept

Ribeye steak 4 cm Limousin gras gevoerd ca. 900gram

Op voorraad

 52,50
Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Petromax - Barbecuetang Klein
Petromax – Barbecuetang Klein 41cm

Op voorraad

 19,99
Gietijzeren grillplaat
Kamado Joe gietijzeren grillplaat 2-zijdig – Classic Joe

Op voorraad

 69,90
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op voorraad

 16,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE