0
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Kip Piri Piri van de Kamado BBQ

2 min leestijd

Gevlinderde kip met een spicy piri piri saus

Vandaag op het menu, gevlinderde kip met een heerlijke, pittige piri piri saus! Dit is een super leuk gerecht om te maken op je BBQ en is perfect voor de hete zomerdagen. Het ziet er niet alleen gaaf uit, maar het smaakt ook nog eens fantastisch.

Kip piri piri van de hoogste kwaliteit!

Voor dit gerecht werken we met onze kippen van Label Rouge. Label Rouge kippen staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en smaak, en komen uit Frankrijk. Ze groeien op in een kleinschalige, diervriendelijke omgeving waar ze veel bewegingsvrijheid hebben. Door hun langzamere groei en natuurlijke voeding ontwikkelen ze stevig, smaakvol vlees met een fijne structuur. Deze kippen worden gekeurd volgens strenge regels, wat garant staat voor topkwaliteit. Op de barbecue proef je dat meteen: sappig vlees, vol karakter en met een rijke, pure kipsmaak.

DSC05691

Wat is piri piri?

Piri piri is een pittige saus of marinade die zijn oorsprong vindt in Portugal en Afrika, met name Mozambique en Angola. De basis bestaat uit kleine, vurige chilipepers (Afrikaanse bird’s eye chili’s), gecombineerd met ingrediënten als knoflook, citroen, olie en azijn. De saus staat bekend om zijn uitgesproken, rokerige smaak en stevige pit. Piri piri wordt traditioneel gebruikt om kip te marineren of mee in te smeren voor het grillen. Het is inmiddels wereldwijd populair en geliefd in de barbecuewereld vanwege de krachtige, kruidige kick. We maakten eerder al eens piri piri picanha, een mooie variatie voor als je liever met rund werkt!

piri piri

Gevlinderde kip

Een kip vlinderen, ook wel spatchcocken genoemd, zorgt voor een gelijkmatige garing op de barbecue. Doordat de ruggengraat wordt verwijderd en de kip platgedrukt wordt, ligt het vlees overal even dik op het rooster. Hierdoor gaart de kip sneller én krijg je een knapperig vel over de hele oppervlakte. Bovendien zorgt de vlakkere vorm ervoor dat marinades, zoals piri piri, beter intrekken. Het is dé manier om een hele kip vol smaak en met een mooie grillsmaak te bereiden. Liever een minder spicy variant? Bekijk dan deze video even!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • Peper en zout
  • Piri Piri saus
  • 2 rode pepers
  • 4 tenen knoflook
  • Sap van 1 citroen
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 el suiker
  • 3 el olijfolie

Dit heb je nodig

  • BBQ met volledig indirecte opstelling
  • Kernthermometer
  • Appel rookchunks
  • Blender of vijzel
  • Keukenschaar of gevogelteschaar
  • Kwast

De bereiding

  1. Knip de ruggengraat van de kip los en druk de kip plat.
  2. Doe alle ingrediënten voor de piri piri in een blender of vijzel en meng het tot een gladde saus.
  3. Wrijf de kip rondom in met de piri piri saus. Bewaar ongeveer 1/3 van de saus om de kip mee af te lakken tijdens het garen.
  4. Zet de kip voor een uur in de koeling, zodat de smaken van de piri piri er goed in kunnen trekken,
  5. Stel de kamado in op indirecte hitte, 180°C.
  6. Voeg een klein blokje appelhout toe voor een milde rooksmaak.
  7. Leg de kip met de borstzijde omhoog op het rooster.
  8. Gaar de kip tot een kerntemperatuur van 75 graden in het dikste deel, achter de poten.
  9. Lak tijdens het garen de kip om de 15 minuten in met het restant van de piri piri saus.
  10. Laat de kip 5 minuten rusten en snijd dan de verschillende stukken van de kip af.
  11. Serveer met bijvoorbeeld rijst, citroenpartjes en gegrilde groenten!

Producten bij dit recept

Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Kip Label Rouge maiskip – per stuk

Op voorraad

 18,34 19,94
Pitmaster smoking chunks Appel
Smoking chunks Pitmaster Appel

Op voorraad

 7,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE