0
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Zo maak je Chinese Char Siu op de kamado BBQ

2 min leestijd

Wat is Char Siu?

Char Siu is een klassiek gerecht uit de Kantonese keuken. Het staat bekend om zijn roodgelakte buitenkant, de kenmerkende zoet-hartige smaak en sappige textuur. In traditionele Chinese BBQ-restaurants hangt het vlees vaak aan haken in de vitrine. Op de kamado krijgt Char Siu een extra dimensie door de subtiele rooksmaak en mooie karamellisatie dankzij indirecte hitte.

char siu

Char Siu van de kamado BBQ

Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd, want het marineren neemt veruit de meeste tijd in beslag, en dan kun je gewoon iets anders doen natuurlijk! We maken deze Char Siu van procureur, ofwel varkensnek. Een mooi, stevig stuk vlees met een mooie vet/vlees verhouding. Perfect voor langzame garing. Je kent ‘m waarschijnlijk wel van de pulled pork!

Char Siu spring rolls

Om het feestje helemaal compleet te maken, gaan we onze zelfgemaakte Char Siu verwerken in verse springrolls. Eigenlijk een soort loempia, maar dan zonder het bakken in vet. We maken daar een frisse zoetzuur van komkommer en wortel bij. Zo heb je een geweldige combinatie van umami, zoet, zuur en zout. Wil je daar graag nog een pittig element bij, dan kun je bijvoorbeeld een rode peper in je zoetzuur verwerken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1.5 kg procureur
  • Spring roll vellen
  • Lente ui
  • Radijs
  • Zoetzuur van komkommer en wortel
  • 1 komkommer
  • 1 winterpeen
  • 200 ml natuurazijn
  • 200 ml water
  • Snufje zout
  • Voor de Char Siu marinade
  • 6 el hoisinsaus
  • 4 el honing
  • 2 el donkere sojasaus
  • 2 el lichte sojasaus
  • 2 el oestersaus
  • 2 el rijstwijn (bij voorkeur van Shaoxing)
  • 1/2 el Chinese five spice kruiden
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 2 el rietsuiker of kandijsuiker
  • 1/2 el rode kleurstof (of gefermenteerde rode bonen pasta, indien je die kunt vinden)

Dit heb je nodig

  • BBQ met volledig indirecte opstelling
  • Mengkom
  • Kernthermometer
  • BBQ tang
  • Steelpannetje
  • Gietijzeren sauspannetje met kwast
  • Folie
  • Dunschiller of mandoline

De bereiding

  1. Snijd de procureur in gelijkmatige stroken van ongeveer 5 cm dik.
  2. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.
  3. Doe het vlees bij de marinade en meng het goed door, zodat het vlees volledig bedekt is.
  4. Dek de kom af met folie en laat het voor minimaal 8, maar bij voorkeur 24 uur in de koeling staan.
  5. Haal de volgende dag ongeveer een uur voor bereiding de kom uit de koeling zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  6. Steek je BBQ aan en breng deze met een volledig indirecte opstelling naar een temperatuur van 140 graden.
  7. Leg het vlees op het BBQ rooster en giet de overgebleven marinade in het gietijzeren sauspannetje.
  8. Laat het vlees langzaam garen tot een kerntemperatuur van 68 - 70 graden en lak iedere 10 Ă¡ 15 minuten het vlees aan beide kanten in met de marinade.
  9. Maak ondertussen vast de zoetzuur van komkommer en wortel, meng het water, de suiker, azijn en een snufje saus in een steelpan en laat dit opwarmen in de BBQ.
  10. Meng het door tot de suiker is opgelost en haal de pan van het vuur, laat afkoelen.
  11. Snijd met een mandoline of dunschiller dunne stroken van de komkommer en wortel en leg deze in het zoetzuur mengsel.
  12. Laat dit intrekken tot je het gaat serveren. Je kunt dit ook prima de avond van te voren doen om de smaken goed in te laten werken. Ook heerlijk met een rood pepertje of steranijs.
  13. Zodra het vlees op temperatuur is maak je één gedeelte van de BBQ direct, en grill je het vlees kort boven het vuur af voor een mooi knapperig korstje. Let wel op want de marinade kan snel verbranden!
  14. Laat de spring roll vellen in warm water weken en laat ze uitlekken.
  15. Snijd de Char Siu in dunne plakjes en rol dit samen met je zoetzuur van wortel en komkommer op, met wat dungesneden lente-ui en radijs.
  16. Ook super lekker bij een bord rijst en op een bao bun. Eet smakelijk!

Producten bij dit recept

Zak Holy Smoke houtskool eik en esdoorn mix, BBQ kwaliteit
Holy Smoke houtskool 8kg eik en esdoorn

Op voorraad

 24,95
Procureur
Varkensnek – procureur – per kilo

Op voorraad

 14,95
Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Petromax - Gietijzeren Sauspan 0
Petromax – Gietijzeren Sauspan 0,5L

Op voorraad

 19,99
Petromax - Barbecuetang Klein
Petromax – Barbecuetang Klein 41cm

Op nabestelling

 19,99

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE