Spareribs op de 3-2-1 methode

Spareribs op de 3-2-1 methode; je hebt er waarschijnlijk al eens van gehoord. Samen met pulled pork is dit een van de meest populaire BBQ-bereidingen. In tegenstelling tot wat velen denken, is de 3-2-1 methode geen recept, maar een bereidingswijze: 3 uur roken, 2 uur in de folie en 1 uur uit de folie. Deze methode zorgt voor botermalse spareribs met een authentieke BBQ-smaak waar veel liefhebbers van genieten! Ontdek hier hoe het werkt!

Ingrediënten

  • 4 dik bevleesde ribben
  • 1 pak roomboter
  • Agave siroop
  • Lichte bruine suiker
  • The Rub Club Beehave
  • The Rub Club Burnout
  • 500 ml BBQ saus (Zelfgemaakt of kant en klaar)
  • Optioneel; Whiskey likeur

Dit heb je nodig

  • Rook chunks appel, kersen of hickory
  • Lekbak
  • Sauspannetje en kwast
  • Sparerib rack (Wij gebruiken de Grill Pins van The Bastard)
  • Dikke aluminiumfolie

De bereiding

  1. Begin met het ontvliezen van de ribben. Steek een tafelmes in het midden van de ribs tussen het vlies en het vlees en wring het vlies los. Pak het vlies vast en trek het voorzichtig van het vlees af.
  2. Bestrooi de ribben aan beide kanten met een rub, wij doen er twee met Beehave en twee met Burnout.
  3. Steek ondertussen je BBQ vast aan en doe de rookchunks in het houtskool, 2 á 3 chunks is voldoende.
  4. Maak de BBQ volledig indirect met een lekbak onder het rooster, breng naar een temperatuur van 110 tot max. 125 graden.
  5. Wanneer de ribben weer vochtig worden is de rub goed in het vlees getrokken en kan je beginnen met de eerste fase: Het roken.
  6. Leg de ribben op het rooster en laat ze gedurende 3 uur roken. Afhankelijk van hoe dik de ribben zijn kan dit korter of langer duren. Wij laten ze liggen tot de ribben een mooie goude maar niet te donkere korst hebben.
  7. Tip; om te voorkomen dat de ribben droog worden of als het te hard lijkt te gaan, kun je wat vocht in je lekbak gieten. Appelsap is hiervoor een goede keuze.
  8. Wanneer de 3 uur om zijn haal je de ribben van de BBQ.
  9. Scheur een stuk dik aluminiumfolie af en leg in het midden een paar klontjes boter, wat suiker en wat agave siroop en leg de ribben er met de vleeskant naar beneden bovenop.
  10. Leg dan op de ribben ook weer een aantal klontjes boter, wat suiker en wat agave siroop. Optioneel kan je hier ook een scheutje whiskey likeur of een ander ingrediënt naar keuze toevoegen. Hier kun je echt je eigen touch aan de spareribs geven!
  11. Pak de spareribs stevig in het aluminiumfolie en leg ze met de vleeskant naar beneden terug op de BBQ. Doordat je de vleeskant naar beneden legt voorkom je dat die lekkere sappen uit de folie druipen en blijft het vlees goed sappig.
  12. Laat de ribben nu voor 2 uur gaar stomen in het foliepakketje.
  13. Zodra de 2 uur voorbij zijn haal je de ribben uit de folie. Let op! De ribben zijn nu in principe al gaar waardoor ze erg kwetsbaar kunnen zijn, hanteer ze met beleid om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen.
  14. Leg de ribben terug op de BBQ, nu met de vleeskant naar boven.
  15. Doe ondertussen je BBQ saus in een pannetje en laat deze in de BBQ opwarmen.
  16. Na een half uur begin je met het inlakken van de ribben. Bestrijk ze niet direct met al te veel saus zodat de saus de kans krijgt om mooi te karameliseren.
  17. Het inlakken herhaal je het laatste half uur om de 10 minuten. Je kunt dit ook vaker of juist minder vaak doen, afhankelijk van je eigen voorkeur.
  18. Wanneer je met een sateprikker of je kernthermometer zonder weerstand door het vlees kunt prikken zijn de ribben klaar! Meet je liever op temperatuur? Houd dan 90 tot 92 graden aan.
  19. Na 6 uur wachten is het dan eindelijk tijd om te genieten, eet smakelijk!

Producten bij dit recept

Dik bevleesde ribben – per stuk

Op voorraad

 14,95 17,94 incl. btw
Petromax - Gietijzeren Sauspan 0
Petromax – Gietijzeren Sauspan 0,5L

Op nabestelling

 19,99 incl. btw
Beehave Rub van The Rub Club
The Rub Club Beehave 04 – 160 gram

Op voorraad

 9,95 incl. btw
Burnout Rub van The Rub Club
The Rub Club Burnout 02 – 200 gram

Op voorraad

 9,95 incl. btw
Rookchunks Kers als smaakmakers
Rookchunks Kers Smokin’ Flavours 1,5 kg

Op voorraad

 14,- incl. btw
Wegwerp druippan voor het opvangen van vet
Disposable Drip Pans Big Geen Egg – Large

Op voorraad

 17,25 incl. btw

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE

BBQ Meesterschap blijven ervaren?