0
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Low & Slow Rundertong taco’s, Mexicaanse streetfood op z’n best!

2 min leestijd

Rundertong, een ware delicatesse!

Rundertong klinkt voor velen misschien wat spannend, maar laat je niet misleiden: dit is een prachtig, sappig stuk vlees dat, mits goed bereid, botermals wordt en een diepe, rundachtige smaak geeft. Het is zo’n vergeten stukje rund dat vroeger vaak op tafel kwam, maar tegenwoordig zeldzaam is. Hoog tijd om er weer mee aan de slag te gaan! Dit is vlees dat tijd en aandacht vraagt, maar je dubbel en dwars beloont met karakter en smaak. Het mooie van rundertong is dat je er alle kanten mee op kunt: klassiek gestoofd, modern op de BBQ, of zelfs als luxe snack. En juist die veelzijdigheid maakt het tot een pareltje dat helemaal past bij koken met kolen en vuur. Een echt stukje vakmanschap dat je gasten zal verrassen.

Rundertong

Low & slow bereiding

Rundertong is een stukje rund dat vraagt om aandacht, geduld en liefde voor vuur. Wie het low & slow aanpakt, ontdekt een wereld van smaak die je bij snelle bereidingen nooit vindt. Stel je voor: de tong ligt rustig te roken in de kamado, met eiken- of hickoryhout dat zachtjes zijn aroma afgeeft. Het vlees neemt de rook op, krijgt die diepe, complexe smaak en blijft ondertussen heerlijk mals.

Maar dat is nog maar het begin. Na het roken volgt een langzame stoof in de Dutch oven, waarin de tong zijn karaktervolle smaak helemaal loslaat en smelt tot boterzachte perfectie. Het is een proces dat je geduld beloont: een combinatie van subtiele rook, rijke stoofaroma’s en dat typische rundertong-karakter dat zoveel mensen verrast. Low & slow is niet zomaar een bereiding, het is een manier om het vlees écht te laten spreken.

Rundertong

Mexicaanse streetfood

Rundertong is in Mexico een geliefd ingrediënt voor streetfood, en dat is niet zonder reden. In tacos, quesadillas en andere snacks zie je het vaak terug: langzaam gegaard, vol van smaak en perfect om te plukken. Het vlees wordt langzaam gegaard tot boterzacht, waarna het wordt opgetopt met frisse, pittige en zuur-zoete smaken die typisch zijn voor Mexicaanse straatgerechten. Voor wie van authentiek streetfood houdt, is rundertong een verborgen parel: stoer, smaakvol en verrassend veelzijdig, precies zoals je van een écht Kolenboertje-gerecht verwacht.

Rundertong

Bekijk de receptvideo

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1 hele rundertong
  • 2 el onbewerkt zeezout
  • 1 el Kolenboertje pepermix
  • 1/2 el knoflookpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 el olijfolie
  • Voor het stoven
  • 2 witte uien, in kwarten
  • 8 tenen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Voor de taco's
  • Verse maïstortillas
  • Groense salsa
  • Verse koriander, fijngesneden
  • Optioneel: Fijngesneden rode ui en radijs
  • Limoenpartjes
  • Chipotlemayonaise of hotsauce naar keuze

Dit heb je nodig

  • BBQ met volledig indirecte opstelling
  • Kernthermometer
  • Rookchunks, eikenhout of hickory
  • Dutch oven, groot genoeg voor de rundertong
  • Skillet (voor het verwarmen van de tortilla's)

De bereiding

  1. Wrijf de tong in met olijfolie, zout, peper, knoflookpoeder en komijn. Laat dit een uur intrekken buiten de koelkast.
  2. Steek de kamado aan en maak deze volledig indirect op een temperatuur van 120 graden.
  3. Voeg het rookhout toe en laat de rundertong zo'n 3 uur roken tot een kerntemperatuur van 70 graden.
  4. Haal de tong van de BBQ en doe deze in de Dutch oven met de bouillon, ui, knoflook, oregano en laurier.
  5. Stook de kamado op naar 150 graden en laat de tong voor nog eens 3 uur stoven, tot een kerntemperatuur van 90-95 graden.
  6. Haal de tong uit de Dutch oven en laat hem rusten tot hij wat is afgekoeld.
  7. Pel de buitenste harde huid eraf en snijd de tong in dunne plakjes, of trek het uit elkaar voor een 'pulled beef' variant.
  8. Maak de BBQ direct en verwarm de tortilla's in een skillet.
  9. Vul de tortilla's met de rundertong, rode ui en radijs, verse koriander, salsa en een beetje chipotlemayonaise of hotsauce.
  10. Genieten maar!

Producten bij dit recept

Kolenboertje Rookchunks Hickory
Rookchunks Hickory van Kolenboertje – kistje 1,5 Kg

Op nabestelling

 25,-
Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Petromax - Gietijzeren Skillet - Ø35cm - twee handvatten
Petromax FP35 Skillet – Gietijzer – Ø35cm – twee handvatten

Op voorraad

 54,99
Petromax - Dutch Oven 4L - zonder pootjes
Petromax – Dutch Oven 3,5L/ft 4.5 – zonder pootjes

Op voorraad

 80,-
Petromax - Dutch Oven 7.6L - zonder pootjes
Petromax – Dutch Oven 5,5L/ft 6 – zonder pootjes

Op voorraad

 90,-
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op voorraad

 16,-
Rookchunks Hickory als smaakmakers
Rookchunks Hickory Smokin’ Flavours 1,5 kg

Op voorraad

 14,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE