0
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Pulled Chicken taco’s met Mole saus en een burnt salsa van de Gozney Tread

3 min leestijd

Pulled chicken uit de Gozney Tread

Ben jij gek op kip en de Mexicaanse keuken? Dan is dit er een die je echt moet proberen! We lieten je eerder al zien hoe wij normaal gesproken onze pulled chicken maken, maar met deze bereiding krijgt het gerecht nog zo veel meer diepgang. We bereiden het gerecht dit keer namelijk op de splinternieuwe Gozney Tread, een multifunctionele pizzaoven waarmee je de meest waanzinnige gerechten kunt bereiden. Het is echt veel meer dan een pizzaoven alleen, en dat bewijzen we met dit gerecht!

Heb je geen Gozney? Geen probleem! Natuurlijk is dit gerecht ook prima te bereiden op je kamado barbecue. Dus, wat gaan we maken? Misschien wel de lekkerste taco’s die je ooit in je Gozney of kamado hebt gemaakt! We maken pulled chicken van hele kippenpoten die we eerst langzaam garen met een zelfgemaakte rub en vervolgens een krokante korst geven dankzij de extreme hitte van de Gozney Tread. Daarbij maken we dan ook nog eens een Mole saus, avocadocrème en een heerlijke ‘burnt salsa’.

pulled chicken

Mole saus, een Mexicaans culinair geheim!

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, misschien is het helemaal nieuw voor je. Mole saus is één van de best bewaarde geheimen uit de Mexicaanse keuken. Het is een intense, donkere saus met een ontzettend diepe smaak. De saus wordt traditioneel bij bijna alle speciale gelegenheden geserveerd. En het mooie is dat bijna iedere familie een eigen recept heeft, waardoor er tal van variaties zijn ontstaan.

De basis van een goede Mole bestaat voornamelijk uit gedroogde inheemse pepers. En die zijn in Nederland behoorlijk lastig te vinden. Als je een Mexicaanse speciaalzaak om de hoek hebt, heb je geluk. Daarnaast kun je het online proberen. Daarom hebben wij een aangepaste variant gemaakt, die de in de kern nog steeds dichtbij een authentieke Mole ligt. Het gemakt van deze variant is dat je het met alledaagse ingrediënten kunt maken die in elke supermakt liggen. En geloof ons, deze saus tilt je pulled chicken naar een ongekend niveau!

pulled chicken

Burnt Salsa van tomaat, ui en pepers

We maken het feestje compleet met een zelfgemaakte ‘burnt salsa’. Een overheerlijke gebrande salsa op basis van tomaat, ui en rode pepers die we zwartblakeren onder de intense hitte van de Gozney Tread. Deze salsa is de perfecte tegenhanger van die intense en diepe smaken van de mole saus.

Daarbij maken we ook nog eens een crème van avocado’s en limoen om wat zure tonen aan het gerecht mee te geven. Kortom, dit gerecht heeft alles; zoet, zout, pittig, zuur en umami!

pulled chicken

Check de video waarin Mark je stap voor stap laat zien hoe je dit maakt!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • Voor de Pulled chicken
  • MaĂ¯stortilla's
  • 4 hele kippenbouten
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el chipotlepeper
  • 1 tl uienpeoder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl zout
  • 2 el olie
  • 200 ml kippenbouillon
  • Voor de mole
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el pindakaas (een goede van 100% pinda)
  • 1 tl cacaopoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl chipotlepeper
  • 1 tl honing
  • Scheutje water
  • Voor de burnt salsa
  • 300 gr trostomaten
  • 2 witte uiten
  • 6 tenen knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • Verse koriander
  • 80 ml olijfolie
  • 60 ml witte wijnazijn
  • Verse koriander naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Voor de avocadocrème
  • 4 rijpe avocado's
  • Sap van 4 limoenen
  • 1 el crème fraiche
  • Zout naar smaak

Dit heb je nodig

  • Gozney pizzaoven of kamado BBQ
  • Skillet, groot genoeg voor 4 kippenbouten)
  • Skillet voor de burned salsa
  • Aluminiumfolie
  • Kernthermometer
  • Mengkom
  • BBQ handschoenen

De bereiding

  1. Begin met het maken van de rub voor de kippenbouten, meng alle specerijen door elkaar en besprenkel de kippenbouten met wat olijfolie.
  2. Bestrooi de kippenbouten rondom met de rub en laat dit voor minimaal een uur intrekken.
  3. Verwarm de Gozney Tread op de laagste stand, zo'n 200 graden.
  4. Plaats de kip in een gietijzeren pan of ovenschaal met een klein scheutje water en dek af met folie of een deksel. Laat 20-30 minuten garen tot de kip een kerntemperatuur van 70°C bereikt.
  5. Maak ondertussen de mole-vervanger door tomatenpuree, pindakaas, cacaopoeder, honing, komijn, kaneel en chilipoeder te mengen met de verwarmde kippenbouillon.
  6. Meng het goed door tot het een ingedikte maar gladde saus is.
  7. Haal de kip uit de oven, verwijder de folie en zet de skillet terug in de oven zodat de poten een mooie goudbruine korst krijgen. Draai regelmatig om tot een kern van 75 graden.
  8. Haal de kip uit de oven en laat het wat terugkoelen.
  9. Verwarm de tweede skillet in de oven en snijd de uien in kwarten, de peper door de helft. Doe dit samen met de tomaten en de knoflook in de hite skillet en laat het in zo'n 15 minuten zwartblakeren in Gozney.
  10. Hak dan alles fijn en breng de salsa op smaak met de olijfolie, witte wijnazijn, zout en koriander.
  11. Trek dan het vlees van de botten van de kip en trek het met twee vorken uit elkaar om de pulled chicken te maken.
  12. Doe de pulled chicken terug in de skillet en giet de mole saus er overheen. Zet het nog even kort terug in de Gozney of BBQ.
  13. Maak ondertussen de avocadocrème door de avocado's fijn te prakken of blenden samen met het sap van de limoenen, de crème fraiche en het zout.
  14. Verwarm de tortilla's kort. Beleg met pulled chicken, burnt salsa, avocadocrème, kool en een partje limoen.
  15. En daar zijn ze dan, de pulled chicken taco's! Eet smakelijk.

Producten bij dit recept

Gozney Tread Venture Stand
Gozney Tread Venture Stand – Black – Draagbare BBQ stand

Op voorraad

 249,99
Gozney Tread Roof Rack
Gozney Tread Roof Rack – Black – Multifunctionele ovenuitbreiding

Op nabestelling

 99,99
Gozney Tread Mantel Silver
Gozney Tread Mantel Silver – Functionele ovenuitbreiding

Op voorraad

 89,99
gozney venture turning peel
Gozney Venture Turning Peel – Professionele pizza draaischep

Op voorraad

 59,99
Gozney Tread Off Black
Gozney Tread Off Black | Hyper-draagbare pizzaoven

Op voorraad

 499,99
Gozney Tread Olive
Gozney Tread Olive | Hyper-draagbare pizzaoven

Op voorraad

 499,99
Kolenboertje leren handschoenen bruin
Kolenboertje leren handschoenen bruin – met naam graveren

Op nabestelling

 24,95
Kipdij
Kipdijenvlees – bak 900 gram

Op voorraad

 14,35
Kipfilet
Kipfilet z/haas – per kilo

Beschikbaar op nabestelling

 17,95
Petromax - Gietijzeren Skillet - Ă˜20cm - twee handvatten
Petromax – Gietijzeren Skillet – Ă˜20cm – twee handvatten

Op voorraad

 32,99
Petromax - Gietijzeren Skillet - Ă˜35cm - twee handvatten
Petromax FP35 Skillet – Gietijzer – Ă˜35cm – twee handvatten

Op voorraad

 54,99

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE