0
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Pork Brisket, low & slow van de BBQ met gegrilde ananas

2 min leestijd

Pork brisket: De perfecte introductie voor low & slow bereidingen op de BBQ

De brisket is zo’n stuk vlees die iedere fanatieke BBQ’er op het to-do lijstje heeft staan. Een gigantisch groot stuk rundvlees, vaak al gauw zo’n 6 tot 8 kilogram, langzaam gerookt en gegaard op de BBQ. Met zo’n groot stuk vlees ben je minimaal 10 tot 15 uur bezig, en dan moet je nog maar hopen dat het goed lukt, want de bereiding van een brisket luistert erg nauw. Een paar graden teveel op het eind van de bereiding kunnen al zorgen voor een droog eindresultaat. Om nog maar niet te beginnen over de prijs van een hele brisket.

Voor velen is dit toch een intimiderende gedachten. En dat snappen wij wel. Daarom hebben wij een recept bedacht waarmee je een vergelijkbaar resultaat kunt behalen voor een fractie van de prijs! (en tijd!). Toch is een hele brisket bereiden écht een gave uitdaging. Check hier ons recept voor een hele brisket op de BBQ.

Brisket, maar dan van varkensvlees

We werken voor dit gerecht niet met brisket, maar procureur! Dan hoor ik je denken; maar dat is toch een heel ander stuk vlees? Dat klopt, maar de bereidingswijze komt overeen met die van een brisket. Dat maakt deze Pork Brisket een ideeal recept om je low & slow skills te versterken. En geloof ons, het resultaat doet écht denken aan een goed bereidde brisket; een mooie korst, een diepe rokerige smaak, en botermals en sappig vlees.

pork brisket

Een tropische twist

Om het nog wat spannender te maken, geven we een tropische twist aan dit gerecht. Met een heerlijke zoete en pittige glaze op basis van ananassap en Adobosaus; een Mexicaanse saus op basis van chipotlepepers die de glaze een diepe, pittige smaak geven. Daarbij grillen we ook nog eens verse ananasschijven die we karameliseren met een laagje kaneelsuiker en een vleugje cayennepeper voor een spicy kick!

Ben je niet zo van die tropische smaken? Dan kun je de bijgerechten en de glaze natuurlijk prima weglaten om je volledig te focussen op de low & slow bereiding van de pork brisket!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 2 kg procureur
  • Olie
  • Brisket dry rub
  • 2 el Kolenboertje pepermix
  • 2 el onbewerkt zeezout
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • Chipotle ananas glaze
  • 3 el verse ananassap
  • 1 el honing
  • 1 el chipotle adobosaus (vekrijgbaar in de supermarkt in het Mexicaanse schap)
  • Spray
  • 150 ml ananassap
  • 50 ml appalazijn
  • 2 Ă¡ 3 el Worchestershiresaus
  • Gegrilde ananas
  • 1 hele ananas
  • Funky Ouma Cinnamon Sugar
  • Cayenne peper

Dit heb je nodig

  • Gietijzeren sauspannetje
  • Butcher paper
  • Rookchunks appel of kersenhout
  • Kernthermometer
  • Spray flesje

De bereiding

  1. Meng de ingrediënten voor de dry rub in een kommetje.
  2. Bespenkel de procureur met een klein beetje olie zodat de rub blijft plakken, en bestrooi de dry rub gelijkmatig over de procureur.
  3. Laat de rub een half uurtje intrekken, en steek ondertussen vast de BBQ aan.
  4. Breng de BBQ naar een temperatuur van 110 - 120 graden en voeg 2 Ă¡ 3 grote rookchunks toe.
  5. Maak de BBQ volledig indirect en laat de Pork Brisket langzaam roken en garen tot een kerntemperatuur van 70 - 72 graden. Dit zal zo'n 3 uur duren.
  6. Zodra er een mooie korst (ookwel de 'bark' genoemd) ontstaat, begin je met het voorzichtig insprayen van de pork brisket. Doe dit niet overmatig, maar zorg ervoor dat de bark net vochtig genoeg blijft zodat hij niet uitdroogt.
  7. Wanneer de pork brisket een kerntemperatuur van 70 - 72 graden heeft bereikt, haal je ze van de BBQ en leg je ze in een vel butcher paper.
  8. Vouw de butcher paper goed dicht tot een strak pakketje en leg deze terug op de BBQ.
  9. Gaar de pork brisket langzaam door tot een kern van 92-93 graden.
  10. Haal het pakket dan van de BBQ en laat het rusten. Maak het pakketje aan de bovenkant open zodat het vlees niet te ver doorgaart.
  11. Maak ondertussen de BBQ half direct, en doe de ingrediënten voor de glaze samen in een sauspannetje en laat dit boven het vuur voor de helft inkoken.
  12. Snijd de ananas in plakken en bestrooi ze aan beide kanten met een laagje kaneelsuiker en een vleugje cayennepeper.
  13. Grill de ananas boven het vuur tot dat ze zacht zijn en de suikers voor een mooi gekarameliseerd laagje zorgen.
  14. Snijd de pork brisket in plakken en giet de glaze eroverheen. Serveer met de gegrilde ananasschijven.

Producten bij dit recept

Napoleon RVS sprayfles van 550ml voor veilige reiniging van roestvrij staal bij barbecues
Napoleon RVS sprayfles – 550ml schoonmaakspray voor barbecues
 13,95
Procureur
Varkensnek – procureur – per kilo

Op voorraad

 14,95
Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Funky Ouma – Cinnamon Sugar – Travel bin 50g

Op voorraad

 7,-
Petromax - Gietijzeren Sauspan 0
Petromax – Gietijzeren Sauspan 0,5L

Op voorraad

 19,99
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op nabestelling

 16,-
Ademend en vetvrij papier voor het garen van low en slow cooking gerechten
Butcher Paper 10 vellen Smokin’ Flavours

Op nabestelling

 23,-
Pitmaster smoking chunks Appel
Smoking chunks Pitmaster Appel

Op voorraad

 7,-
Smoking chunks Pitmaster Kers

Op voorraad

 6,49

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE