Kerstdiner op de BBQ: Hoofdgerecht – Eendenborst met frambozen baconjam

1 min leestijd

Het kerstdiner op de BBQ, we gaan door naar het hoofdgerecht met deze heerlijke gegrilde eendenborst met een verrassende frambozen-baconjam.

De veelzijdigheid van eendenborst

Eendenborst is een smaakvol stuk vlees met een rijke, volle smaak en een stevige textuur. De dikke vetlaag bovenop speelt een belangrijke rol in de bereiding, omdat deze bij verhitting smelt en het vlees mals en sappig maakt. Het vlees heeft een donkerdere kleur dan kip en wordt vaak geprezen om zijn verfijnde smaak, die goed combineert met zowel zoete als hartige ingrediënten. Het bereiden van eendenborst vraagt om zorgvuldigheid; door de vetlaag kruislings in te snijden, kan het vet gelijkmatig smelten en een heerlijk krokant resultaat opleveren. Perfect gebakken eendenborst is sappig en heeft een licht roze kern, wat de rijke smaak en textuur het beste naar voren brengt.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 2 Eendenborstfilets
  • 1 Rode ui
  • 100 ml. Maple syrup
  • 125 ml. Rode wijnazijn
  • 200 gr. gerookte spekreepjes
  • 300 gr. Frambozen (vers of bevroren)
  • Bosje verse tijm
  • The Rub Club Burnout rub

Dit heb je nodig

  • Skillet
  • kernthermometer

De bereiding

  1. Maak je BBQ half direct, half indirect op 200 graden.
  2. Zet een skillet boven het directe vuur en laat deze even opwarmen.
  3. Bak de spekreepjes in het eigen vet knapperig en goudbruin.
  4. Snijd ondertussen de huid van de eendenborsten in met een ruitenpatroon. Snijd alléén in de huid en niet in het vlees. Zo voorkom je dat de filet tijdens het garen krom trekt.
  5. Bestrooi de vleeskant van de filet met een laagje Burnout rub.
  6. Leg de eendenborsten indirect in de BBQ en laat ze rustig garen tot een kerntemperatuur van 48 graden.
  7. Wanneer het spek klaar is, haal je het ui de pan en bak je de ui in het vet van de spekjes glazig.
  8. Voeg dan de spekjes weer toe aan de pan, gevolgd door de maple syrup, rode wijnazijn en de frambozen. Bewaar een paar frambozen voor de garnering. Voeg tot slot de blaadjes van 5 á 6 takjes tijm toe.
  9. Roer het goed door en laat het inkoken tot het een jam-achtige structuur heeft.
  10. Zodra de eendenborst 48 graden in de kern is, verplaats je de skillet naar de indirecte zone en grill je de eendenborsten met de vetkap naar beneden af boven het directe vuur.
  11. Het vet zal in het vuur druipen waardoor de kans op steekvlammen groot is, open je BBQ dus voorzichtig!
  12. Zodra de huid goudbruin is en de eendenborst een kerntemperatuur van 52 tot 54 graden heeft bereikt, haal je ze van de BBQ en laat je ze enkele minuten rusten.
  13. Snijd de eendenborst in mooie dunne plakjes en bedek ze met die heerlijke frambozen baconjam.
  14. Garneer met de overgebleven frambozen en wat takjes tijm. Eet smakelijk!

Producten bij dit recept

Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Eendenborst Canette – per pak 2 stuks

Op voorraad

 13,51 14,19
Petromax - Gietijzeren Skillet - Ø30cm - twee handvatten
Petromax Skillet Gietijzer – Ø30cm – twee handvatten

Op voorraad

 44,99
Burnout Rub van The Rub Club
The Rub Club Burnout 02 – 200 gram

Op voorraad

 9,95

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE