0
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Bacon Explosion met cheddar en jalapeño van de BBQ

2 min leestijd

Wat is een Bacon Explosion?

De Bacon Explosion is een absolute klassieker onder de BBQ-gerechten. Deze Amerikaanse uitvinding ontstond in 2008 toen twee pitmasters uit Kansas City een ultieme ode wilden brengen aan alles wat met bacon en BBQ te maken heeft. Het resultaat? Een indrukwekkende rol van gevlochten bacon, gevuld met gekruide gehakt en nog meer bacon – afgetopt met een royale laag barbecuesaus. Sindsdien is de Bacon Explosion wereldwijd een hit op de barbecue geworden. Je kunt de Bacon Explosion ook prima een dagje bewaren om hem koud te eten, bijvoorbeeld op een goed belegd broodje.

Low & Slow bereiding op de kamado BBQ

Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, is niet alleen de hoeveelheid bacon, maar vooral de manier van bereiden. Door het geheel low & slow te garen op de BBQ krijgt de bacon explosion een heerlijk sappige binnenkant met een krokante buitenkant. Wij gaan nog een stapje verder en bereiden ‘m met kersenhout: dit geeft een subtiele, zoete rooksmaak die perfect samengaat met het zoute, rokerige karakter van de bacon en de hartige vulling van gehakt. Een echte smaakbom dus! We maakten eerder al een Fatty van picanha, redelijk vergelijkbaar maar toch een wereld van verschil als het op de smaak aankomt!

Bacon explosion

De perfecte party snack!

De Bacon Explosion ziet er niet alleen spectaculair uit – met zijn kenmerkende baconvlecht – hij is ook nog eens perfect om in plakken te snijden en te serveren als hoofdgerecht, tijdens een feestje of op een BBQ-event. Het is zo’n gerecht waarmee je altijd indruk maakt, zeker als je ‘m mooi strak weet te rollen en ‘m afmaakt met een glanzende glaze van barbecuesaus.

Ben jij klaar om deze knaller van de BBQ te maken? Trek je handschoenen aan, steek je kolen aan en maak je klaar voor een heerlijke baconervaring die je gasten niet snel zullen vergeten!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1 kg half-om-half gehakt
  • 750 gr ontbijtspek
  • 100 gr geraspte cheddar
  • 2 rode uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 jalapeñopeper
  • 1 Spaanse groene peper
  • 1 el paprikapoeder
  • 1/2 el komijn
  • 1/2 el chipotlepeper
  • Zout en peper
  • The Rub Club Burnout rub
  • Voor het glazuur
  • 150 ml BBQ saus
  • 1 el honing
  • 1 tl appelazijn
  • 1 el The Rub Club Burnout rub

Dit heb je nodig

  • BBQ met volledig indirecte opstelling
  • Butcherpaper of vershoudfolie
  • 2 kersenhout rookchunks
  • kernthermometer
  • Sauspannetje met kwast

De bereiding

  1. Snipper de uien en hak de knoflook en pepers fijn.
  2. Meng de fijngesneden groenten samen met de cheddar, paprikapoeder, komijn en chipotle door het gehakt.
  3. Leg een stuk butcher paper op de werkbank die iets groter is dan de uiteindelijke bacon-mat.
  4. Vlecht van het spek een mat, ongeveer ter grootte van de butcherpaper.
  5. Verdeel het gehaktmengsel over de bacon-mat, zorg dat je aan alle kanten 2cm vrijhoudt zodat je hem goed dicht kunt rollen.
  6. Bestrooi het gehakt met peper en zout en rol de mat goed op zodat er een stakke rol ontstaat, zorg dat de uiteinden van de bacon-mat over elkaar heen gaan zodat de rol goed afdicht.
  7. Bestrooi de buitenkant van de rol rondom met de Burnout rub van The Rub Club.
  8. Steek de BBQ aan en breng deze naar temperatuur van 120-140 graden, voeg de rookchunks toe en maak de BBQ volledig indirect.
  9. Leg de bacon explosion op de BBQ en laat hem indirect rustig garen tot een kerntemperatuur van 70 graden.
  10. Meng de ingrediënten voor de glaze in een sauspannetje en strijk de bacon explosion hier rondom mee in.
  11. Laat de bacon explosion doorgaren tot 75 graden, optioneel kun je de glaze meermaals naar smaak aanbrengen.
  12. Laat de bacon explosion 10 minuten rusten voor je hem in mooie plakken snijdt. Lekker met bijvoorbeeld gegrilde maïs, coleslaw en gebakken aardappels!

Producten bij dit recept

Kolenboertje Rookchuncks Kers
Rookchunks Kers van Kolenboertje – kistje 1,5 Kg

Beschikbaar op nabestelling

 25,-
The Bastard Urban Large
The Bastard Urban Large Complete

Beschikbaar op nabestelling

 1.599,-
Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Petromax - Gietijzeren Sauspan 0
Petromax – Gietijzeren Sauspan 0,5L

Op voorraad

 19,99
Burnout Rub van The Rub Club
The Rub Club Burnout 02 – 200 gram

Op voorraad

 9,95
Ademend en vetvrij papier voor het garen van low en slow cooking gerechten
Butcher Paper 10 vellen Smokin’ Flavours

Op nabestelling

 23,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE