Teriyaki zalm van de barbecue

Teriyaki zalm, wat maakt dat zo bijzonder?

We maakten eerder al eens Kip Teriyaki, een heerlijk gerecht. Maar wil je eens wat anders proberen dan de traditionele zalm bereiding, dan is deze teriyaki zalm Ă©cht de moeite waard.
De meerwaarde van teriyaki zalm ligt in de balans van smaken die de saus toevoegt aan de rijke, vette textuur van de vis. Zalm heeft een subtiele, maar uitgesproken smaak die goed samengaat met de zoete en hartige smaken van teriyaki. De teriyaki-saus karamelliseert tijdens het koken, wat resulteert in een glanzende, smakelijke laag op de zalm. Dit creëert een mooie smaakdimensie door de umami van de sojasaus en de zoetheid van de mirin en suiker, die de natuurlijke smaken van de zalm versterken.

Teriyaki, wat is dat eigenlijk?

Teriyaki is een populaire Japanse kooktechniek en saus die wordt gekarakteriseerd door een zoete en hartige smaak. Het woord “teriyaki” komt van de Japanse woorden “teri” (glans) en “yaki” (grillen of bakken), wat samen de glanzende uitstraling van het gerecht beschrijft, die ontstaat door het karamelliseren van de saus tijdens het koken. De saus zelf bestaat doorgaans uit sojasaus, mirin (zoete rijstwijn), suiker, en soms sake (rijstwijn), wat zorgt voor de kenmerkende balans van zout, zoet en umami. Dit is natuurlijk een perfecte techniek om toe te passen op de barbecue, met name vanwege de veelzijdigheid Ă©n natuurlijk vanwege de heerlijke smaak die je met deze techniek creĂ«ert. Of je nou teriyaki zalm, buikspek of een paar mooie kipdijen hebt; deze techniek brengt je gerecht naar de next-level!

Een wereld aan mogelijkheden

Teriyaki wordt vaak gebruikt om vlees zoals kip, rundvlees of vis te marineren en te glazuren voordat het gegrild, gebakken of gebraden wordt. Het resultaat is een smakelijke en licht plakkerige korst die het gerecht zijn typische smaak en textuur geeft. Teriyaki is wereldwijd populair geworden, niet alleen in Japanse restaurants, maar ook in diverse fusiongerechten, variërend van sushi tot fastfood.Hoewel de originele teriyaki saus eenvoudig is, zijn er wereldwijd veel variaties ontstaan, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en bereidingswijzen. In Japan is teriyaki vaak een elegant en verfijnd gerecht, maar in de westerse keuken is het vaak meer een fastfoodvariant met intensere smaken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1 hele zalmzijde
  • Voor de marinade
  • 125 ml water
  • 200 ml sojasaus
  • 80 gr basterdsuiker
  • 2 el olie
  • 2 tenen / 1 bolletje knoflook, geperst
  • Voor de teriyaki saus
  • 120 ml sojasaus
  • 120 ml mirin
  • 60 ml sake
  • 40 gr bruine suiker
  • Garnering
  • Bosui
  • Rode peper

Dit heb je nodig

  • 2 spatels
  • Kernthermometer
  • Schaal of kom om in te marineren
  • kwastje

De bereiding

  1. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng goed door met een garde.
  2. Leg de zalmzijde in een grote schaal of kom en giet de marinade er overheen, zorg dat dat ze zalm helemaal onder de marinade staat.
  3. Maak ondertussen vast de teriyakissaus, doe alle ingrediënten in een kom en meng het goed alle suikers zijn opgenomen.
  4. Laat de zalm voor minimaal een uurtje marineren in de koeling.
  5. Steek de BBQ aan en maak hem volledig indirect op 130 tot 150 graden.
  6. Haal de zalm uit de marinade en laat de overtollige marinade er vanaf lekken.
  7. Leg de zalm op de BBQ en lak hem iedere 5 Ă¡ 10 minuten in met een laagje van je teriyakissaus.
  8. Zodra de zalm 40 graden in de kern is, lak je hem voor de laatste keer in. Zo vormt er een mooi gekarameliseerd laagje en is de zalm niet te nat zodra je hem van de BBQ haalt.
  9. Bij 45 graden in de kern haal je de zalm van de BBQ en is hij klaar.
  10. Verdeel de zalm in gelijkmatige moten en maak af met fijngesneden rode peper en bosui.

Producten bij dit recept

Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Zalmzijde heel – per stuk – 1000 gram

Op voorraad

 33,95
Petromax - Flexibele spatel lang
Petromax – Flexibele spatel kort

Op voorraad

 24,99

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE