Kolenboertje X Rog
Dit is nou Ă©cht een mooi recept voor iedereen die wel van een uitdaging houdt! Samen met Rog Vistraiteur maakten we een heerlijke BBQ-variant van Ă©Ă©n van de signature gerechten van eigenaar en chef Hein. Boterzachte Skreiloin met een mousseline van knolselderij, langzaam gegaard op de BBQ. Dit is echt een stukje BBQ meesterschap op je bord. Een fantastische samensmelting van verrassende smaken. Je weet niet wat je proeft!
Skrei, wat is dat eigenlijk?
Skrei is een bijzondere kabeljauwsoort die slechts een beperkte tijd per jaar verkrijgbaar is. Deze ‘koning onder de kabeljauw’ zwemt in de wintermaanden vanuit de Barentszzee naar de Noorse Lofoten-eilanden om daar te paaien. Door deze lange reis ontwikkelt de vis een stevige, spierwitte structuur en een delicate smaak die hem onderscheidt van gewone kabeljauw.
Dankzij zijn stevige structuur en milde smaak is Skrei veelzijdig in de keuken. Hij is perfect om te bakken, grillen, pocheren of zelfs op de BBQ te bereiden. De vis blijft mooi sappig en laat zich goed combineren met zowel subtiele als krachtige smaken.

Wilde vis of kweekvis, zit er verschil in de bereiding?
Het bereiden van wilde vis gaat net even wat anders dan kweekvis. Zo houden we bij onze welbekende warmgerookte zalm een kerntemperatuur van 45 graden aan. Dit komt omdat dit een gekweekte zalm is. Let wel; in kweekvis zit kwalitatief gezien een hoop verschil. Onze zalmen zwemmen vrij rond in afgesloten gebied in de zee waar ze gecontroleerde voeding krijgen. Neem je bijvoorbeeld een goedkopere zalm uit de supermarkt, dan worden deze vaak groot gebracht in tanks en worden ze geĂ¯njecteerd met antibiotica.
Met wilde vis moet je er rekening mee houden dat er een grote kans is dat er parasieten in de vis zitten. Dit klinkt misschien eng, maar het is volkomen normaal. Een wilde vis loopt vaak beschadigingen op aan bijvoorbeeld de buik en staart wanneer ze langs rotsen zwemmen. Een parasiet is dan zo binnen. Daarom is het belangrijk dat je wilde vis op een hogere temperatuur bereidt, zodat eventuele parasieten het niet overleven. We houden dan een kerntemperatuur van rond de 58 tot 60 graden aan.