Wat zijn burnt ends?
In de vroege jaren van de Kansas City barbecue-traditie werden de uiteinden van de Brisket vaak als restjes beschouwd, omdat ze wat harder en meer verkoold waren. Lokale koks begonnen deze “verkeerde” stukjes vlees op een andere manier te bereiden: ze sneden ze in kleinere stukjes, roken ze nog wat langer en bedekten ze met saus. Het resultaat was een heerlijke, rokerige en krokante textuur die snel populair werd.
Burnt ends zijn tegenwoordig een delicatesse in de barbecuecultuur, vooral in Kansas City, maar het gerecht heeft zich wereldwijd verspreid en is nu te vinden in veel BBQ-restaurants. Het wordt vaak geserveerd als een gerecht op zichzelf of als onderdeel van een groter barbecueplateau.
Van welk vlees kun je burnt ends maken?
Hoewel de oorsprong van burnt ends bij brisket ligt, is dat zeker niet het enige stuk vlees wat je kunt gebruiken. Deze hebben we trouwens al eens gemaakt, klik HIER voor het recept. Varkens buikspek is veel voorkomende keuze. Vergelijkbaar met brisket bevat buikspek veel vet, wat goed de rooksmaak opneemt en tijdens het garen langzaam smelt en een explosie aan smaak afgeeft.

Hot Honey glaze
Vaak wordt bij burnt ends gebruik gemaakt van een traditionele BBQ-saus, maar daar stappen wij vandaag vanaf. We maken namelijk een heerlijke “Hot honey” saus, ofwel glaze. Een overheerlijk mengsel van een lekkere hotsauce en een goede honing. Het resultaat? Een verrassende smaaksensatie van zoet, zout en pit! Een must-try voor iedereen die wel van een beetje spanning houdt!
Het duurt even, maar dan heb je ook wat!
De enige downside van dit gerecht is dat het even duurt. Net als bij vergelijkbare low & slow gerechten, heeft het vlees hier de tijd nodig om zijn volle smaakpotentie te bereiken. Het proces van roken, langzaam garen en tot slot het karamelliseren kost je al met al zo 4 Ă¡ 5 uurtjes werk. Op tijd beginnen dus!