Hot Honey Burnt Ends van buikspek op de kamado

2 min leestijd

Wat zijn burnt ends?

In de vroege jaren van de Kansas City barbecue-traditie werden de uiteinden van de Brisket vaak als restjes beschouwd, omdat ze wat harder en meer verkoold waren. Lokale koks begonnen deze “verkeerde” stukjes vlees op een andere manier te bereiden: ze sneden ze in kleinere stukjes, roken ze nog wat langer en bedekten ze met saus. Het resultaat was een heerlijke, rokerige en krokante textuur die snel populair werd.

Burnt ends zijn tegenwoordig een delicatesse in de barbecuecultuur, vooral in Kansas City, maar het gerecht heeft zich wereldwijd verspreid en is nu te vinden in veel BBQ-restaurants. Het wordt vaak geserveerd als een gerecht op zichzelf of als onderdeel van een groter barbecueplateau.

Van welk vlees kun je burnt ends maken?

Hoewel de oorsprong van burnt ends bij brisket ligt, is dat zeker niet het enige stuk vlees wat je kunt gebruiken. Deze hebben we trouwens al eens gemaakt, klik HIER voor het recept. Varkens buikspek is veel voorkomende keuze. Vergelijkbaar met brisket bevat buikspek veel vet, wat goed de rooksmaak opneemt en tijdens het garen langzaam smelt en een explosie aan smaak afgeeft.

KB 67 1

Hot Honey glaze

Vaak wordt bij burnt ends gebruik gemaakt van een traditionele BBQ-saus, maar daar stappen wij vandaag vanaf. We maken namelijk een heerlijke “Hot honey” saus, ofwel glaze. Een overheerlijk mengsel van een lekkere hotsauce en een goede honing. Het resultaat? Een verrassende smaaksensatie van zoet, zout en pit! Een must-try voor iedereen die wel van een beetje spanning houdt!

Het duurt even, maar dan heb je ook wat!

De enige downside van dit gerecht is dat het even duurt. Net als bij vergelijkbare low & slow gerechten, heeft het vlees hier de tijd nodig om zijn volle smaakpotentie te bereiken. Het proces van roken, langzaam garen en tot slot het karamelliseren kost je al met al zo 4 Ă¡ 5 uurtjes werk. Op tijd beginnen dus!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 2 kg. buikspek zonder zwoerd
  • The Rub Club Burnout
  • 1 rode peper (voor garnering)
  • Hot Honey glaze
  • 150 ml. honing
  • 4 el. hot sauce
  • 3 el. ongezouten roomboter
  • 2 tl. gerookte paprikapoeder
  • 1.5 tl. knoflookpoeder
  • 1.5 tl. chilivlokken

Dit heb je nodig

  • Rook chunks kers of appel
  • Gietijzeren sauspan
  • Aluminium bak
  • aluminiumfolie

De bereiding

  1. Steek je BBQ aan en breng naar een temperatuur van 110 graden met een volledig indirecte opstelling.
  2. Snijd het vlees in blokjes van 3 bij 3 cm. Indien je een stuk buikspek met zwoerd hebt, snijd je die er eerst vanaf.
  3. Bestrooi het vlees royaal aan alle kanten met de rub, laat dit 15 minuten intrekken.
  4. Zodra de BBQ op temperatuur is voeg je een aantal rookchunks toe.
  5. Leg het vlees op het BBQ rooster en laat het gedurende 2.5 tot 3 uur lang roken en garen.
  6. Zodra ze mooi gekleurd zijn en de rook goed hebben opgepakt haal je het vlees van de BBQ en doe je het in een aluminium bak.
  7. Laat de BBQ temperatuur nu oplopen tot 150 graden.
  8. Zet een sauspan in de BBQ en voeg de ingrediënten voor de hot honey glaze toe.
  9. Laat dit al roerend opwarnen, maar niet koken.
  10. Zodra de saus warm is giet je het over de burnt ends en meng je alles goed door elkaar, zodat elk blokje een mooie laag saus heeft.
  11. Dek de bak af met aluminiumfolie en zet deze terug in de BBQ voor 30 tot 60 minuten, afhankelijk van hoe gaar je burnt ends al zijn.
  12. Haal dan de folie van de bak en laat de burnt ends nog een half uurtje onafgedekt op de BBQ staan, zodat de glaze goed kan karameliseren.
  13. Haal de burnt ends van de BBQ en garneer met een fijngesneden rode peper of bijvoorbeeld wat plakjes augurk.
  14. Heerlijk bij de borrel! Eet smakelijk.

Producten bij dit recept

Buikspek
Buikspek zonder zwoerd – per kilo

Op voorraad

 16,95
Kolenboertje Rookchuncks Kers
Rookchunks Kers van Kolenboertje – kistje 1,5 Kg

Op voorraad

 25,-
Petromax - Gietijzeren Sauspan 0
Petromax – Gietijzeren Sauspan 0,5L

Op voorraad

 19,99
Druipbakjes Aluminium van Grill Pro
Druipbakjes Aluminium – Grill Pro

Op nabestelling

 7,95
Petromax - Gietijzeren Steelpan KR1 met deksel 1L
Petromax – Gietijzeren Steelpan KR1 met deksel 1L

Op voorraad

 49,99
Burnout Rub van The Rub Club
The Rub Club Burnout 02 – 200 gram

Op voorraad

 9,95
Black Ranch Marabu houtskool 15 Kg
Black Ranch Marabu houtskool – zak 15 kg

Op voorraad

 31,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE