Beef tataki van ossenhaas met miso-asperges

2 min leestijd

Beef tataki: Steak tartaar op z’n Japans.

Tataki betekent letterlijk “platgeslagen” in het Japans, en verwijst naar de dunne plakjes vlees of vis. Tataki wordt traditioneel veel gemaakt met tonijn, maar ook entrecote en tournedos zijn een populaire keuze!
Het product, in dit geval ossenhaas, blijft eigenlijk rauw van binnen. Het enige wat je doet is het vlees op zeer hoge temperatuur dichtschroeien zodat het een mooi korstje krijgt. Het is daarom dus belangrijk dat je vlees van zeer hoge kwaliteit neemt om beef tataki te maken!

beef tataki
Beef tataki met miso asperges

De eeuwenoude oorsprong van beef tataki

Tataki is oorspronkelijk een techniek van vlees- of visbereiding die zijn oorsprong vindt in de Japanse Muromachi-periode (14e tot 16e eeuw). Het woord “tataki” betekent letterlijk “licht slaan” of “licht slaan en breken”, wat verwijst naar de manier waarop het vlees of de vis wordt gekookt: kort aangebraden aan de buitenkant, terwijl het binnenin rauw blijft. Deze bereidingswijze werd gebruikt om het vlees snel te garen, zonder dat het volledig doorbakken werd.

Oorspronkelijk werd tataki voornamelijk met vis gemaakt, vooral tonijn, wat ook te maken had met de Japanse eettraditie om vis op verschillende manieren te bereiden en te serveren, van rauw (zoals sushi) tot gegrild. De techniek werd door de eeuwen heen verder verfijnd, vooral toen de Japanse chef-koks met verschillende vlees- en vissoorten experimenteerden. De bereiding van beef tataki ontstond pas later, toen rundvlees populairder werd in Japan, vooral na de Meiji-periode (1868–1912), toen de Japanners meer westerse invloeden omarmden en de consumptie van vlees begon te stijgen

Beef tataki is dus een gerecht dat zijn oorsprong heeft in de Japanse keuken van de 16e eeuw, maar de specifieke versie die wij vandaag kennen, heeft zich ontwikkeld door een combinatie van historische tradities en de globalisatie van de Japanse keuken. Het weerspiegelt de Japanse waarde van het behouden van de natuurlijke smaken van ingrediënten, in dit geval het vlees, door het minimaal te bewerken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 600 gr. tournedos (ossenhaas)
  • Groene asperges
  • Olijfolie
  • Zeezout
  • Voor de marinade
  • 100 ml. sojasaus
  • 50 ml. sesamolie
  • 3 cm gember geraspt
  • 2 tenen knoflook
  • Kolenboertje pepermix
  • Voor de miso-saus
  • 50 gr. miso pasta
  • Sap van 2 limoenen
  • 2 el. honing
  • 2 el. sesamolie
  • Garnering
  • Sesamzaadjes
  • Verse koriander

Dit heb je nodig

  • Quebracho houtskool, voor een intense smaak.

De bereiding

  1. Maak de marinade door alle ingrediënten in een kom met elkaar te mengen.
  2. Leg de tournedos steaks in de marinade en haal ze er goed doorheen, zodat ze goed bedekt zijn.
  3. Laat de steaks voor minimaal een uur marineren. Hoe langer je ze laat marineren, hoe intenser de smaak zal zijn.
  4. Maak tijdens het marineren vast de miso-saus voor de groene asperges.
  5. Doe alle ingrediënten in een kom en meng het stevig door, zodat de miso pasta niet gaat klonteren.
  6. Steek de BBQ aan en breng hem naar een hoge temperatuur van 250 graden, half direct, half indirect.
  7. Snijd de houterige uiteinden van de asperges af, besprenkel ze met olijfolie en zeezout.
  8. Grill de asperges boven direct vuur en verplaats ze naar de indirecte zone als ze bijna klaar zijn. Ze zullen dan gaan hangen wanneer je ze oppakt.
  9. Grill de steaks heel kort boven het directe vuur. Het vlees blijft in principe rauw, het gaat er alleen om dat je de buitenkant goed dichtschroeit.
  10. Zodra het vlees aan alle kanten mooi gekleurd is, haal je het van de BBQ.
  11. Verdeel de asperges op een serveerplank en bestrijk ze met de miso-saus.
  12. Snijd het vlees in flinterdunne plakjes en verdeel het over de asperges.
  13. Maak af met wat sesamzaadjes en verse koriander.
  14. Eet smakelijk!

Producten bij dit recept

Tournedos
Tournedos – steak 250 gram – 300 dagen graan gevoerd – Black Angus

Op voorraad

 25,-
Entrecote
30 dagen dry aged entrecote – 300 dagen graan gevoerd – Black Angus – steak 300 gram

Op voorraad

 22,-
van 15 kg.
Black Ranch Quebracho Paraguay houtskool 15 kg

Op nabestelling

 29,-
Pitmaster Quebracho houtskool
Pitmaster Quebracho houtskool 15 kg

Op voorraad

 30,-
Black Ranch Quebracho
Black Ranch Quebracho houtskool 15 kg

Op voorraad

 32,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE