Outdoor cooking met gietijzeren pannen, de trend van deze winter.
De trend van deze winter is zonder twijfel het outdoor koken met gietijzeren pannen. Terwijl de temperaturen dalen, warmt de interesse voor buiten koken zich op. Met de robuustheid en veelzijdigheid van gietijzeren pannen, ontdekken steeds meer mensen de charme van het bereiden van maaltijden in de open lucht, zelfs tijdens de koudere maanden. Gietijzer, bekend om zijn uitstekende warmtebehoud en -verdeling, is ideaal voor het bereiden van hartverwarmende wintergerechten zoals stoofschotels, soepen en gegrild vlees. Deze trend gaat hand in hand met een groeiende waardering voor de eenvoud van koken en het genieten van de natuur, waarbij het buiten zijn een extra dimensie toevoegt aan de kookervaring. Koken met gietijzeren pannen buiten is niet alleen een manier om heerlijk eten te bereiden, maar ook om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van de rustige, winterse natuur. Om lang van je gietijzeren producten te kunnen genieten zul je ze goed moeten verzorgen. In dit artikel leren we je alles hierover.
Wat is gietijzer?
Gietijzer is een ijzerlegering met een hoog koolstofgehalte (meestal 2 tot 4%), waardoor het zijn unieke fysische eigenschappen krijgt. Gietijzer heeft een aantal unieke eigenschappen:
- Uitstekend warmtebehoud en gelijkmatige warmteverdeling, ideaal voor koken op inconsistente warmtebronnen zoals open vuur.
- Lange levensduur en duurzaamheid: bij goed onderhoud kunnen gietijzeren producten generaties lang meegaan.
- Natuurlijke anti-aanbaklaag die zich ontwikkelt door het inbranden en regelmatig gebruik.
Veel barbecue-fanaten gebruiken ook gietijzer en wel om de volgende redenen:
- Vermogen om hoge temperaturen te weerstaan zonder te vervormen of te beschadigen.
- Geschikt voor een verscheidenheid aan kooktechnieken, waaronder braden, bakken, stoven en grillen.
- De smaakversterkende kwaliteiten: gietijzer draagt bij aan de ontwikkeling van een rijke, complexe smaak in voedsel.
Er doen veel verhalen de ronde over gietijzer, het zou moeilijk te onderhouden zijn en uitsluitend geschikt voor ervaren koks. Bij Kolenboertje gebruiken we veel gietijzeren producten tijdens onze workshops en wij kunnen bekrachtigen dat gietijzer zeer eenvoudig werkt.
Belangrijke informatie voor aanschaf en gebruik
Waar op te letten bij aankoop
In de eerste plaats, bij gietijzer is goedkoop vaak duurkoop. Kies voor een goede kwaliteit gietwerk zonder onvolkomenheden. Hoogwaardig gietijzer gaat langer mee en beter bestand tegen intensief gebruik over lange tijd. Bij sommige goedkope merken kunnen tijdens het kookproces schadelijke stoffen vrij komen in je voedsel. De duurdere producten voldoen meestal aan de strenge gezondheids- en veiligheidsnormen. Ook hebben de duurdere merken vaak betere warmtegeleiding , houden beter hun vorm en behoudt daarom de functionaliteit.
Kies de juiste producten en formaten
Het is belangrijk om de juiste vormen en formaten te kiezen op basis van jouw specifieke behoefte. Als je in 90% van de gevallen voor je gezin kookt dan heeft het geen zin om extreem grote formaten te kopen. Als je hem gebruikt in de kamado dan is een steel vaak onhandig. Dutch ovens met pootjes zijn ideaal voor in open vuur maar zet je niet even op de roosters van je bbq. Zorg dat je altijd voldoende dik materiaal gebruikt voor de beste warmteverdeling. Let ook op het gewicht en zeker op de opslag tussen kooksessies door. Zoek met onze adviseurs naar de beste mix van producten.
Inbranden voor eerste gebruik
Sommige merken leveren pre-conditioned en daarmee zijn de producten klaar voor gebruik. Inbranden zorgt voor een natuurlijke anti-aanbaklaag door de poriën te vullen met olie.
Kies de juiste olie: gebruik een olie met een hoge rookpunt, zoals lijnzaadolie of plantaardige olie. Of speciale conditioner.
Het aanbrengen van olie: wrijf een dunne laag olie over het gehele oppervlak van het gietijzer, inclusief de buitenkant en handgrepen.
Verhitten: verwarm de ingeoliede pan in een oven of op de BBQ. De temperatuur moet hoger zijn dan het rookpunt van de olie om de inbranding te laten plaatsvinden.
Afkoelen en herhalen: laat het gietijzer afkoelen en herhaal dit proces meerdere keren om een sterke anti-aanbaklaag op te bouwen.
Eerste keer gebruik van gietijzern onderhoud
Begin met koken op lagere temperaturen om de inbrand laag te versterken. In de beginfase is het raadzaam om zure voedingsmiddelen te vermijden, zoals tomatensaus, omdat deze de inbrand laag kunnen beschadigen. Spoel het gietijzer af na gebruik met warm water en droog het onmiddellijk af. Herhaal af en toe het inbrandproces om de anti-aanbak laag te onderhouden of zelfs verbeteren. Gebruik de daarvoor gemaakte schrapers en matjes voor het verwijderen van aangekoekte resten.
Voorkom de volgende fouten
Voorkom oververhitting, hierdoor kan de inbrand laag beschadigen. Stapel ook de pannen niet in elkaar. Hierdoor kunnen ze elkaar beschadigen hetgeen de duurzaamheid en functionaliteit nadelig kan beĂ¯nvloeden.
Belangrijke producten voor reinigen en onderhouden
Door bovengenoemde stappen zorgvuldig te volgen, zorgt u ervoor dat uw gietijzeren BBQ-producten klaar zijn voor jarenlang kookplezier. Het inbranden en correct onderhouden van uw gietijzeren producten is essentieel voor de beste kookresultaten en duurzaamheid. Overweeg de volgende producten voor een optimale levensduur van de producten.