0
Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Tequila longhaas met bonensalsa van de BBQ

2 min leestijd

De longhaas, het vergeten stukje van het rund.

De longhaas, een vergeten stukje vlees, maar het wordt steeds populairder, óók in Nederland!
In Frankrijk staat dit heerlijke stukje al jaren op de kaart als Onglet. In Amerika staat hij bekend als de hanger steak. De longhaas is de spier die de longen van het rund aanstuurt. Het wordt daarom nog wel eens verward met orgaanvlees, maar dat is het zeker niet!

Ieder rund heeft maar één longhaas, en daarom is het relatief moeilijk te verkrijgen, zelfs bij de slager. Vaak gaat dit stuk door het gehakt, omdat normaliter het rund na de slacht door de helft wordt gezaagd. Maar wij laten ‘m uitsnijden voor de zaag erin gaat, want dit prachtige stukje mag wat ons betreft niet verloren gaan!

Longhaas

Injecteren met tequila.

De longhaas is al jaren een echte signature bij Kolenboertje. Er is eigenlijk altijd wel een workshop waar dit mooie stukje deel van uitmaakt. Dan gaat ‘ie meestal Caveman-style rechtstreeks op de kolen, met alleen een beetje peper en zout achteraf! vandaag krijgt hij een Mexicaans tintje, want we gaan hem injecteren met tequila!

Door het injecteren krijgt het vlees een subtiele smaak van tequila, ook wordt het vlees door het injecteren extra mals doordat enzymen in het vlees worden afgebroken.

De Mexicaanse twist!

Als side-dish voor deze tequila longhaas maken we een heerlijke Mexicaanse salsa op basis van kidneybonen. Deze maken we boven direct vuur in een skillet. Door de peper en de hotsauce krijgt de salsa een flinke kick! Dit creëert een heerlijk contrast met de zoetige longhaas. Kortom, geen reden om dit niet te maken dus!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 3 / 5. Aantal beoordelingen: 4

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1 kg longhaas
  • 150 ml tequila
  • Peper en zout
  • Limoen
  • Verse koriander voor garnering
  • Voor de salsa
  • 200 gr kidneybonen
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 lente uitjes
  • 2 tl komijnpoeder
  • scheutje tequila
  • 3 el hotsauce naar keuze
  • Verse koriander

Dit heb je nodig

  • Injectiespuit
  • Skillet
  • kern thermometer

De bereiding

  1. Verwijder de zeen die tussen de twee spierdelen van de longhaas loopt door er met het mes langs te schrapen.
  2. Verwijder overtollig vet en eventuele vliesjes.
  3. Vul de injectiespuit met tequila en spuit dit in het vlees. Verdeel het goed over het gehele spierdeel.
  4. Steek de BBQ aan met een volledig directe opstelling, op een temperatuur van 220 tot 250 graden.
  5. Snijd de peper fijn, verwijder eventueel de zaadjes.
  6. Snijd ook de knoflook en lente ui fijn en bak het met een beetje olie even aan in een skillet.
  7. Zodra de geuren vrijkomen doe je de kidneybonen ook in de pan en bak je deze even mee.
  8. Prak de bonen zodra ze gaar zijn fijn met een vork of lepel en voeg de gemalen komijn toe.
  9. Haal de pan even van het vuur en voeg de tequila toe. Dit kan ook op de BBQ, maar pas op voor steekvlammen!
  10. Voeg ook de hotsauce toe, en meng het geheel goed door.
  11. Zet de pan terug op het vuur zodat de alcohol eruit kookt.
  12. Grill de longhaas boven direct vuur tot een kern temperatuur van 52 - 53 graden.
  13. Haal de pan van het vuur als de salsa mooi is ingekookt.
  14. Laat de longhaas even rusten en snijd hem dan in 4 gelijke stukken.
  15. Snijd de longhaas haaks op de draad in dunne plakjes.
  16. maak het vlees af met peper en zout, een beetje limoensap en wat verse koriander.
  17. Serveer met de Mexicaanse bonensalsa. Eet smakelijk!

Producten bij dit recept

The Bastard Serious Injector Set
The Bastard Serious Injector Set

Op voorraad

 42,95
Longhaas Limousin – gras gevoerd

Op voorraad

 23,50 32,90
Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Longhaas Dubbeldoel gras gevoerd
 26,10 37,70
Petromax - Gietijzeren Skillet - Ø25cm - twee handvatten
Petromax – Gietijzeren Skillet – Ø25cm – twee handvatten

Op voorraad

 37,99
Smaakinjector van Big Green Egg.
Chef’s Flavor Injector Big Green Egg

Op voorraad

 53,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE