De longhaas, het vergeten stukje van het rund.
De longhaas, een vergeten stukje vlees, maar het wordt steeds populairder, óók in Nederland!
In Frankrijk staat dit heerlijke stukje al jaren op de kaart als Onglet. In Amerika staat hij bekend als de hanger steak. De longhaas is de spier die de longen van het rund aanstuurt. Het wordt daarom nog wel eens verward met orgaanvlees, maar dat is het zeker niet!
Ieder rund heeft maar één longhaas, en daarom is het relatief moeilijk te verkrijgen, zelfs bij de slager. Vaak gaat dit stuk door het gehakt, omdat normaliter het rund na de slacht door de helft wordt gezaagd. Maar wij laten ‘m uitsnijden voor de zaag erin gaat, want dit prachtige stukje mag wat ons betreft niet verloren gaan!

Injecteren met tequila.
De longhaas is al jaren een echte signature bij Kolenboertje. Er is eigenlijk altijd wel een workshop waar dit mooie stukje deel van uitmaakt. Dan gaat ‘ie meestal Caveman-style rechtstreeks op de kolen, met alleen een beetje peper en zout achteraf! vandaag krijgt hij een Mexicaans tintje, want we gaan hem injecteren met tequila!
Door het injecteren krijgt het vlees een subtiele smaak van tequila, ook wordt het vlees door het injecteren extra mals doordat enzymen in het vlees worden afgebroken.
De Mexicaanse twist!
Als side-dish voor deze tequila longhaas maken we een heerlijke Mexicaanse salsa op basis van kidneybonen. Deze maken we boven direct vuur in een skillet. Door de peper en de hotsauce krijgt de salsa een flinke kick! Dit creëert een heerlijk contrast met de zoetige longhaas. Kortom, geen reden om dit niet te maken dus!