Kamado vergelijking van populaire merken: Big Green Egg, Kamado Joe, Bastard, Monolith, en Primo

De keuze voor een kamado barbecue kan overweldigend zijn door de veelheid aan merken en modellen. In dit artikel duiken we diep in de wereld van kamado’s en vergelijken we de populairste merken zoals Big Green Egg, Kamado Joe, Bastard, Monolith en Grill Primo. Ons doel is om je een gedetailleerde gids te bieden, gebaseerd op jarenlange ervaring, die je helpt de perfecte kamado voor je barbecuebehoeften te vinden. Zoals je ziet richten we ons op de premium merken. Zonder de andere merken in de markt te kort te willen doen zijn de kwaliteit van de keramiek, de accessoires en de service en garantie van de andere merken in de markt van een beduidend lager niveau. Dat is de reden dat wij deze niet willen adviseren.

Inleiding kamado vergelijking

De kamado barbecue, met zijn veelzijdigheid en superieure smaakgevende eigenschappen, heeft de harten (en smaakpapillen) van grillmeesters wereldwijd veroverd. Of je nu een beginner bent die overweegt zijn eerste kamado aan te schaffen, of een ervaren grillchef op zoek naar een upgrade, dit artikel biedt inzichten en vergelijkingen die je helpen de beste keuze te maken. Het gemak waarmee de temperatuur gedurende lange tijd constant kan worden gehouden en de veelzijdigheid in gebruik maken deze kooktoestellen uniek in haar soort. Laten we beginnen.

Kernverschillen tussen de merken

De vijf besproken kamado merken verschillen op meerdere vlakken zoals productie, kwaliteit van materialen, gebruiksgemak, garantievoorwaarden en service. Een snelle samenvatting:

  • Big Green Egg: beter bekend als de kenmerkende groene kamado die vervaardigd wordt in Mexico, onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke kwaliteit, een uitgebreid assortiment aan accessoires en een ongeëvenaarde klantenservice. Met bijna een halve eeuw ervaring heeft deze pionier zich stevig gevestigd als een vooraanstaande speler op de markt van kamado-barbecues.
  • Kamado Joe: bekend om zijn innovatieve karakter; dit merk past zich razendsnel aan de veranderende marktvraag aan. Met een uitstekende balans tussen prijs en kwaliteit biedt Kamado Joe de allerbeste startmogelijkheden voor liefhebbers van outdoor koken. Dit wordt mogelijk gemaakt door hun eigen productiefaciliteit in China, waar zorg en aandacht voor het productieproces centraal staan.
  • Bastard: een merk dat trots zijn oorsprong vindt op Nederlandse bodem, wordt alom geprezen voor zijn stoere, ongecompliceerde design dat naadloos aansluit bij de moderne esthetiek, gecombineerd met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding die consumenten ten zeerste waarderen. In de recente periode heeft het merk zijn strategische focus aanzienlijk verlegd naar het intensiveren van productontwikkeling, om nog beter te voldoen aan de wensen en behoeften van de hedendaagse consument.
  • Primo: een volledig in Amerika geproduceerd product dat zich onderscheidt door zijn sterke, gepatenteerde ovale vorm. Het innovatieve design biedt aanzienlijk meer grilloppervlakte in vergelijking met traditionele ronde kamado’s. Dit unieke kenmerk zorgt voor meer flexibiliteit en efficiëntie tijdens het grillen, waardoor je als liefhebber van buiten barbecueën een ongeëvenaarde ervaring beleeft.
  • Monolith: dit van oorsprong Duitse merk is een echte pionier op het gebied van innovatieve kookoplossingen, met name dankzij het geavanceerde Smart Grid System. Het merk onderscheidt zich niet alleen door de toepassing van hoogwaardige kwaliteitsmaterialen in haar producten, maar staat tevens bekend om de uitzonderlijke en betrouwbare service die het aan haar klanten biedt.

Gebruikservaring

Alle kamado’s kunnen in principe dezelfde gerechten bereiden, maar de weg ernaartoe kan variëren. De kwaliteit van het keramiek, de slimheid van accessoires en het gemak van onderhoud spelen allemaal een rol in de gebruikservaring. Belangrijk vinden wij dat een bbq van het juiste formaat wordt gekocht. De trend onder barbecueën in Nederland is het bereiden van je complete maaltijd op je kamado. Een Large is dan in de meeste gevallen de minimale grootte van het aan te schaffen product. De kleinere kamado modellen worden vaak als extra (2e) verkocht of om mee te nemen op vakantie.

Garantie en service

De garantievoorwaarden en service verschillen per merk en zijn een belangrijk aspect om te overwegen. Alle merken die wij bespreken hebben de beste garantievoorwaarden. 20 jaar op de keramiek (ook wel beperkt levenslang genoemd). De goedkopere merken hebben sterk afwijkende voorwaarden waardoor goedkoop achteraf toch vaak duurkoop blijkt. Ons advies is om die reden om geen B-merk Large te kopen van €699 maar dan door te sparen voor een Kamado Joe Classic 1 voor een prijs van €999 met 20 jaar garantie.

Waar let je op bij de aanschaf?

Bij het kiezen van een kamado zijn er verschillende factoren die een rol spelen. Denk aan de kwaliteit van het keramiek, het gebruikersgemak, de garantievoorwaarden, en natuurlijk: waardering voor het merk. Jouw persoonlijke voorkeur en de manier waarop je de kamado wilt gebruiken, zullen bepalend zijn in je uiteindelijke keuze. Wij kunnen advies geven en onze ervaring delen. De afgelopen jaren hebben wij de volgende trend ontdekt in de keuze van onze gewaardeerde klanten:

Big Green Egg wordt voornamelijk gekocht door mensen die van een robuuste no nonsense kamado houden, soms gevoelig voor het merk en overtuigd zijn van de ervaring en kwaliteit van BGE. De mate van configureren naar eigen wens met accessoires en moudulaire tafels wordt als pré genoemd. De meest verkochte configuratie is de Big Green Egg Large met integrated nest handler, een 5 piece expander en halve conveggtorsteen. 21 inch zijtafels maken deze populaire set af.

Kamado Joe wordt voornamelijk gekocht door 2 doelgroepen, de eerste groep is zich bewust van de kwaliteit van de kamado maar wil voor een acceptabele prijs een hoge kwaliteit kopen. Zij kiezen voor de Kamado Joe Classic 1 voor nog geen 1000 Euro. De tweede groep kiest voor de innovatie, de unieke afdichting, het veersysteem uit de autoindustrie, de vuurschaal uit 5 delen en de uitgebreide assortiment aan accessoires. De classic 1 wordt veel verkocht als instap maar alle modellen verkopen erg veel.

Primo is nog relatief onbekend maar komt keihard opzetten, de regio waar wij actief zijn kleurt ovaal zwart grappen we wel eens. De hoge kwaliteit en de effieciënte vorm in combinatie met de ovale vorm trekt een doelgroep aan die het maximale uit zijn of haar kamado wil halen. De Ovale vorm geeft veel extra grilloppervlak dus mensen die veel met pannetjes en of skillets werken of grotere hoeveelheden willen maken die overwegen al snel een Primo. De Primo Oval 300 is de meest verkochte terwijl de 400 het afgelopen jaar procentueel het hardst is gegroeid.

Bastard is door veel bbq liefhebbers gewild omwille van het stoere uiterlijk en de uitgebreide mogelijkheden. De kwaliteit is enorm gestegen waardoor ze een plek hebben veroverd tussen de andere premium merken. Mensen die een kamado van Nederlands ontwerp belangrijk vinden laten dit argument meetellen in de uiteindelijke keuze. Bastard is vanaf 2024 in ons assortiment opgenomen, een weloverwogen keuze en aanvulling.

Monolith heeft veel eigenschappen van de bovengenoemde ronde merken en heeft zich willen onderscheiden door de chip-feeder aan de voorkant van de kamado en de adapter voor een controller aan de zijkant. Er is een doelgroep die specifiek voor deze opties kiezen. Ook Monolith heeft een instapmodel voor net geen 1000 Euro waardoor mensen vaak kieen voor dit merk. De keuze is in dat geval tussen de Monolith basic en de Kamado Joe Classic 1. De kleur voorkeur is in dat geval vaak doorslaggevend. De basic wordt veel verkocht als instap van hoge kwaliteit. De avantgarde is vorig jaar gelanceerd en erg populair geworden.

Conclusie en advies kamado vergelijken:

Er is geen “one-size-fits-all” antwoord op de vraag welke kamado de beste is. Elk merk heeft zijn sterke en zwakkere punten, en dus komt het neer op persoonlijke voorkeur, budget, en wat je belangrijk vindt in gebruiksgemak, garantie, en service.

Wat je keuze ook wordt, het belangrijkste is dat je geniet van de barbecue-ervaring en de heerlijke gerechten die je gaat bereiden. Of je nu kiest voor de doorgewinterde betrouwbaarheid van een Big Green Egg, de innovatieve aanpak van Kamado Joe, het Nederlandse no-nonsense van The Bastard, de ovale voordelen van Primo, of de Duitse degelijkheid van Monolith, je krijgt een geweldige toevoeging aan jouw culinaire avonturen.

De keuze om je bbq bij Kolenboertje aan te schaffen wordt door veel van onze klanten gemaakt vanwege onze rode loper service. Wij zetten de kamado in elkaar, brengen hem bij je thuis met houtskool en wokkels. Afhankelijk van het model krijg je een Kamado Experience workshop voor 1 of 2 personen waardoor je goed met je nieuwe aankoop leert werken. Maak gerust een afspraak in onze showroom dan nemen alle tijd voor je om tot de juiste keuze te komen.