Big Green Egg; zo haal je het beste uit je kamado

Welkom, BBQ-liefhebbers! Als gepassioneerde kamado-kookexpert ben ik verheugd om je mee te nemen op een culinaire reis die je BBQ-ervaring naar een Meesterschap niveau tilt. Middels deze blog gaan we dieper in op het volledig benutten van je Big Green Egg, één van de meest veelzijdige en geliefde kooktoestellen in de BBQ-wereld. Bereid je voor om geïnspireerd te raken en nieuwe hoogten te bereiken in je grillvaardigheden.

Wat maakt de Big Green Egg zo bijzonder?

De Big Green Egg kamado is niet zomaar een BBQ. Het is een alles-in-één kooktoestel dat grillen, roken, bakken en braden mogelijk maakt. Zijn unieke keramische ontwerp zorgt voor een superieure warmtebeheersing en een uitzonderlijke smaak in je gerechten. Hier zijn enkele kenmerken die de Big Green Egg onderscheiden:

  • Temperatuurbeheersing: met de nauwkeurige ventilatieopeningen kun je de temperatuur gemakkelijk regelen, of je nu langzaam wilt roken op lage temperatuur of snel wilt grillen op hoge hitte.
  • Duurzaamheid: gemaakt van hoogwaardig keramiek, gaat de Big Green Egg jarenlang mee en is bestand tegen extreme temperaturen. Niet voor niets is de keramiek en coating ontwikkeld in samenwerking met de NASA.
  • Veelzijdigheid: van pizza’s en brood tot sappige steaks en gerookte ribben, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Expert Tips om het maximale uit je Big Green Egg te halen

1. Ken je houtskool

Kies voor hoogwaardige houtskool, zoals de premium varianten die beschikbaar zijn op Kolenboertje. Dit zorgt niet alleen voor een langere brandtijd, maar ook voor een schonere verbranding en een betere smaak. Houtskool kies je op basis van 3 criteria namelijk brandduur, temperatuur en de sterkte van de rookaroma. Eik geeft een sterke smaak en Marabu is wat neutraler. Beide branden lang en om die reden zijn ze het meest verkocht in Nederland.

2. Gebruik een (half moon) convEGGtor

De (half moon) convEGGtor, een keramische hitteschild, is essentieel voor indirect koken. Hiermee kun je grotere stukken vlees langzaam roken zonder directe blootstelling aan de hitte, wat resulteert in mals en sappig vlees.

3. Temperatuurbeheer is essentieel

Leer de kunst van temperatuurbeheersing. Begin met het voorverwarmen van je Big Green Egg en zorg ervoor dat de luchtstroom goed geregeld is. Gebruik een goede thermometer om de interne temperatuur van zowel de dome als het voedsel te controleren. Voor slow-cooking gerechten is een constante lage temperatuur van rond de 110°C ideaal, terwijl voor direct grillen een temperatuur van 200°C of hoger gewenst is.

4. Speel met accessoires

Er zijn talloze accessoires beschikbaar om je kookervaring te verbeteren. Van gietijzeren roosters voor perfecte grillstrepen tot pizzastenen voor knapperige korsten. Bekijk de uitgebreide collectie op Kolenboertje om je Big Green Egg uit te rusten met alles wat je nodig hebt.

5. Onderhoud je Egg goed

Een goed onderhouden Big Green Egg presteert beter en gaat langer mee. Maak de roosters regelmatig schoon en verwijder asresten na elke kookbeurt. Controleer de pakkingen en vervang deze indien nodig om een goede luchtdichtheid te garanderen. Je kunt ook ons vragen natuurlijk. Tegen interessante tarieven regelen wij het groot onderhoud aan je kamado.

6. Experimenteer met recepten

Laat je creativiteit de vrije loop. Probeer nieuwe recepten en technieken. Van slow-cooked brisket tot gerookte zalm en zelfs desserts zoals appeltaart. De mogelijkheden zijn eindeloos en elke nieuwe poging is een kans om iets bijzonders te creëren.

Conclusie

De Big Green Egg is meer dan alleen een grill; het is een poort naar een wereld van culinaire mogelijkheden. Door deze tips te volgen en te experimenteren met verschillende technieken en recepten, kun je het volledige potentieel van je Big Green Egg ontsluiten. Voor al je Big Green Egg benodigdheden en accessoires, bezoek Kolenboertje en ontdek hoe je jouw BBQ-ervaring naar een hoger niveau kunt tillen. Je kunt online je Egg samenstellen maar weet dat je ook in onze showroom aan de Bleek 32 C in Enter de meest gekochte modellen kunt bewonderen.

Wist je trouwens dat wij je Big Green Egg net als onze andere merken gratis monteren en thuis bezorgen? Maak kennis met onze rode loper service:

  1. gratis montage en levering aan huis
  2. Handmatige kwaliteitscontrole
  3. Gratis houtskool 15 Kg en aanmaakwokkels 1 Kg
  4. Een gratis kamado experience workshop of cadeaupakket