Philly cheesesteak sandwich van gegrilde Ribeye op de BBQ

2 min leestijd

De Philly cheesesteak sandwich, een Ă©chte klassieker uit de Verenigde Staten; Philadelphia om precies te zijn. Philly is een afkorting voor de stad die veel van de bewoners gebruiken. Daarmee is de naam van dit gerecht eigenlijk direct al uitgelegd. Maar de Philly cheesesteak sandwich, wat is dat eigenlijk?

Wat is een Philly cheesesteak sandwich?

De Philly cheesesteak is een iconisch broodje dat zijn oorsprong vindt in Philadelphia, Pennsylvania, in de jaren 1930. Het werd bedacht door Pat Olivieri, een hotdogverkoper, die op een dag dun gesneden rundvlees op een grill gooide en het serveerde op een broodje. Het verhaal gaat dat een taxichauffeur dit rook en erom vroeg, waarna het broodje al snel populair werd. Later werd gesmolten kaas toegevoegd, wat het gerecht zijn kenmerkende smaak gaf. Tegenwoordig is de Philly cheesesteak wereldwijd geliefd en een symbool van de eetcultuur van Philadelphia.

Philly cheesesteak recept
Philly cheesesteak recept

Wat gaat er op de Philly cheesesteak sandwich?

De traditionele Philly cheesesteak bestaat uit de volgende componenten:

  1. Broodje: Een zacht, langwerpig hoagie- of subbroodje.
  2. Vlees: Dun gesneden ribeye of ander mager rundvlees, gegrild en vaak fijngehakt op de bakplaat.
  3. Kaas: Gesmolten kaas, traditioneel Cheez Whiz, maar ook provolone of Amerikaanse kaas wordt vaak gebruikt.
  4. Ui: Gesneden uien, gebakken op de grill tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
  5. Optionele toevoegingen: Paprika’s, champignons of andere toppings, afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Alles wordt samengevoegd tot een warme, hartige sandwich.

Een klassieker met een Kolenboertje twist

Omdat sommige ingrediĂ«nten misschien lastig te krijgen zijn, met name het Amerikaanse “Hoagie” brood, geven wij er onze eigen draai aan. We gebruiken verse ciabatta; een heerlijk luchtig en krokant brood. We maken onze eigen kaassaus en grillen er verse groenten bij.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1 Ribeye steak
  • Peper en zout naar smaak
  • Knoflookpoeder naar smaak
  • 1 Ciabatta brood (of ander langwerpig brood)
  • Olijfolie
  • Voor de toppings
  • 2 Witte uien
  • 1 Rode paprika
  • 1 Groene paprika
  • 1 el. Bruine suiker
  • 1 el. Balsamico
  • Voor de kaassaus
  • 1 el. Roomboter
  • 1 el. Bloem
  • 100 gr. Cheddar
  • 100 gr. Goudse kaas
  • 250 ml. Volle melk
  • 2 Jalapeno pepers, fijngesneden (meer of minder naar smaak)
  • 1 el. Gerookte paprikapoeder

Dit heb je nodig

  • Plancha of grote skillet
  • Gietijzeren sauspan
  • Rookmot eiken
  • Cold Smoke generator

De bereiding

  1. Doe wat rookmot in de cold smoke genrator en zet hem in de BBQ.
  2. Doe de kaas in een schaal of geperforeerde bak en zit deze op het rooster.
  3. Steek de genrator aan tot dat de rookmot begint te smeulen en sluit de BBQ.
  4. Laat de kaas voor ongeveer 5 minuten roken. Let op, de rooksmaak kan snel overheersend worden dus rook de kaas zeker niet te lang.
  5. Haal de cold smoke generator uit de BBQ en zet de kaas opzij voor later.
  6. Steek de BBQ aan, breng naar 200 graden, volledig directe hitte.
  7. Leg de plancha of een grote skillet in de BBQ en laat opwarmen.
  8. Zet de sauspan op de plancha en voeg de boter toe, laat dit smelten.
  9. Voeg dan de bloem toe en roer het goed door tot het een soort deeg wordt.
  10. Voeg de melk door en roer het goed totdat de bloem is opgenomen in de melk.
  11. Voeg handje voor handje de gerookte kaas toe en meng het goed door, tot een gladde kaassaus vormt.
  12. Als de saus te dik is, kun je een scheutje melk toevoegen.
  13. Voeg tot slot de paprikapoeder en fijngesneden pepers toe, roer goed door en zet opzij.
  14. Snijd de uien in halve ringen en de paprika's in reepjes.
  15. Snijd de ribeye steak in dunne plakjes en bestrooi met zeezout en knoflookpoeder
  16. Doe wat olie op de plancha en bak de uien en paprika's tot ze gaar en gekleurd zijn.
  17. Voeg de bruine suiker en balsamico toe en hussel alles goed door elkaar.
  18. Haal de groenten van de plancha en zet opzij.
  19. Doe indien nodig wat olie op de plancha en bak de ribeye om en om kort aan, tot beide kanten mooi gekleurd zijn. Maak af met wat peper.
  20. Snijd het brood open en bestrijk beide kanten met boter, bak het kort op de plancha tot het brood goudbruin en knapperig is.
  21. Zet indien nodig de kaassaus nog even terug in de BBQ als het begint te stollen.
  22. Verdeel de plakjes ribeye over het brood en giet de kaassaus er overheen.
  23. Top af met de gegrilde groenten, en genieten maar!

Producten bij dit recept

Ribeye steak 4 cm Limousin gras gevoerd

Op voorraad

 18,43 22,52
Petromax - Gietijzeren Steelpan KR1 met deksel 1L
Petromax – Gietijzeren Steelpan KR1 met deksel 1L

Op voorraad

 49,99
Petromax - Gietijzeren Skillet - Ă˜35cm - twee handvatten
Petromax – Gietijzeren Skillet – Ă˜40cm – twee handvatten

Op voorraad

 74,99
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op voorraad

 16,-
Smokin Flavours generator voor koud roken.
Cold smoke generator Smokin’ Flavours

Op nabestelling

 35,-
Rookmot Eik als smaakmakers
Rookmot Eik Smokin’ Flavours 1,5 L

Op voorraad

 6,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE