Authentieke Pasta Carbonara van de Kamado BBQ

Pasta Carbonara op de BBQ, hoe dan?!

We horen je denken: Pasta Carbonara op de BBQ, hoe dan?! Ja, dat lees je goed! Bij Kolenboertje is BBQ’en namelijk al lang niet meer alleen vlees en vis grillen. Nee, we willen jou laten zien dat je je kamado écht als verlengstuk van je keuken kunt gebruiken en dat je werkelijk álles op deze keramische BBQ’s kunt bereiden. En het verschil proef je in ieder gerecht terug dankzij die authentieke houtskoolgeuren en -smaken.

Authentieke Pasta Carbonara met een BBQ-twist

We maken het authentieke Pasta Carbonara-recept. Wat maakt dit recept zo bijzonder? Vooral die echte Italiaanse kookstijl: weinig, maar zeer goede ingrediënten. Als je al eens een van onze traditionele workshops hebt gevolgd, weet je als geen ander dat we ook graag op deze manier werken. Want wanneer je met pure ingrediënten van hoge kwaliteit werkt, heb je bijna geen toevoegingen nodig. Deze Pasta Carbonara is daarop geen uitzondering, want je hebt slechts vijf ingrediënten nodig: goede spaghetti, kaas, versgemalen zwarte peper, verse eieren en natuurlijk: guanciale!

Guanciale, wat is dat?

Guanciale is een soort spek. Maar in tegenstelling tot bijna alle andere soorten spek en bacon, wordt guanciale niet van de buik gemaakt, maar wordt het vlees uit de kinnebak van het varken gesneden. Dit is een ware delicatesse in Italië. Het is een essentieel ingrediënt in veel traditionele Italiaanse gerechten, vooral in pasta’s zoals Spaghetti alla Carbonara en Pasta all’Amatriciana. Het woord “guanciale” is afgeleid van het Italiaanse woord “guancia,” wat “wang” betekent, en het verwijst naar de specifieke snede van vlees die wordt gebruikt.

Ik kan geen guanciale vinden, wat nu?

Geen probleem, al smaakt dit gerecht toch écht het allerbest met echte guanciale. Het is tegenwoordig soms zelfs bij de grotere supermarkten en groothandels te vinden. Maar lukt het je niet om een goed stuk guanciale te vinden, dan kun je ervoor kiezen om een mooi stuk pancetta te gebruiken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 400 gr Spaghetti van goede kwaliteit
  • 200 gr Guanciale (Of Panchetta als je geen Guanciale kunt vinden)
  • 4 grote eidooiers van verse eieren
  • 100 gr Pecorino Romano
  • 100 gr Parmigiano Reggiano
  • 20 Zwarte peperkorrels
  • Zout

Dit heb je nodig

  • Skillet
  • Dutch Oven
  • Vijzel
  • Rasp

De bereiding

  1. Steek je BBQ aan en breng deze naar een temperatuur van 180 graden, volledig direct.
  2. Verwijder het zwoerd van de Guanciale en snijd hem in gelijkmarite reepjes of blokjes.
  3. Zet een skillet boven het vuur en bak de Guanciale goudbruin en krokant. Je hoeft geen extra vetstof toe te voegen aan de pan, er zit genoeg in de Guanciale.
  4. Bewaar het gesmolten vet van de Guanciale, dit gebruiken we straks voor de saus.
  5. Zet dan een Dutch Oven met ruim kokend water in de BBQ en voeg een flinke scheut zout toe.
  6. Kook de pasta volgens de instructie al dente. Bewaar een kopje kookvocht voor de saus.
  7. Rasp ondertussen de kaas en maal de peperkorrels fijn in een vijzel.
  8. Splits van 4 eieren het eiwit van de dooier en doe de dooiers in een kom.
  9. Doe de kaas bij de kom en meng dit goed door met de eidooiers. Voeg dan de versgemalen zwarte peper toe.
  10. Voeg nu geleidelijk het gesmolten vet van de Guanciale toe. Meng goed en stevig door en neem vooral geen pauze, dan zullen de eieren namelijk stollen en krijg je roerei in plaats van saus.
  11. Voeg dan de pasta toe aan de kom en roer het nogmaals goed door, voeg dan het kookvocht toe. Begin met een half kopje en kijk dan of de saus glad genoeg is.
  12. Voeg als laatste de gebakken Guanciale toe en meng het nogmaals goed door.
  13. Serveer met wat extra geraspte kaas en blokjes Guanciale. Dit is pas écht genieten!

Producten bij dit recept

Petromax - Gietijzeren Skillet - Ø30cm - twee handvatten
Petromax Skillet Gietijzer – Ø30cm – twee handvatten

Op voorraad

 44,99
Petromax - Dutch Oven 4L - zonder pootjes
Petromax – Dutch Oven 3,5L/ft 4.5 – zonder pootjes

Op voorraad

 80,-
Black Ranch Marabu houtskool 15 Kg
Black Ranch Marabu houtskool – zak 15 kg

Op voorraad

 31,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE