Libanese Arayes, het lekkerste streetfood uit het Midden-Oosten!

2 min leestijd

Arayes is een heerlijke streetfood uit het Midden-Oosten, geliefd om zijn smaak en eenvoud. Deze smakelijke snack bestaat uit een pitabroodje gevuld met gekruid gehakt en een mix van verse ingrediënten en specerijen. Traditioneel wordt lamsgehakt gebruikt, maar rundergehakt is ook een veelvoorkomend alternatief. Arayes zijn perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd of snack.

Bij het bereiden van Arayes is grillen de beste methode. Het grillen zorgt ervoor dat de pitabroodjes een heerlijke knapperige buitenkant krijgen, terwijl het gehakt van binnen sappig en vol van smaak blijft. Bestrijk de broodjes lichtjes met olijfolie voordat je ze op de grill legt, zodat ze mooi goudbruin worden. Dit geeft ook een extra laagje smaak en helpt de kruiden beter tot hun recht te komen. In dit geval is onze eigen Meesterschap rub van The Rub Club ook Ă©cht een goede toevoeging, omdat hier een aantal kruiden in verwerkt zijn die veel in de Oosterse keuken gebruikt worden.

Arayes kun je op verschillende manieren serveren. Ze zijn heerlijk met een romige tahinisaus, die een extra dimensie aan smaak toevoegt. Voor een complete maaltijd kun je ze combineren met bijgerechten zoals een frisse salade van komkommer, tomaat en munt, of met klassieke Midden-Oosterse dips zoals hummus en ingelegde groenten. Tijdens feestjes zijn Arayes een perfect hapje; snijd ze in kleinere stukjes en je hebt een smakelijk fingerfood dat bij iedereen in de smaak zal vallen.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 5

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • Pita broodjes
  • Citroen
  • Voor het gehaktmengsel:
  • 500 gr runder- of lamsgehakt
  • 2 uien
  • 2 tenen of 1 bolletje knoflook, fijngeraspt
  • Bosje peterselie, fijngesneden
  • 1/2 el Baharat
  • 1 el The Rub Club Meesterschap
  • Scheutje olijfolie
  • 2 tl zout
  • Voor de dipsaus:
  • 500 gr yoghurt
  • 2 el Tahina
  • Sap van een halve citroen
  • 1/2 bosje fijngesneden peterselie
  • 2 teentjes of 1 bolletje fijngeraspte knoflook
  • 1 el Baharat
  • Zout en peper naar smaak
  • Scheutje olijfolie

Dit heb je nodig

  • Grove rasp
  • Fijne rasp
  • Theedoek
  • Kwastje

De bereiding

  1. Steek je BBQ aan en breng naar een temperatuur van 180 graden met een directe- en een indirecte zone.
  2. Rasp de uien fijn en doe ze in een theedoek, wring het vocht er zo goed mogelijk uit.
  3. Doe de uien samen met de rest van de ingrediënten in een kom en meng het goed door.
  4. Voeg het gehakt toe en meng het kruidenmengsel er goed doorheen.
  5. Leg de pitabroodjes kort in de indirecte zone op de BBQ, hierdoor worden ze wat steviger en kun je de broodjes vullen zonder dat ze uit elkaar scheuren.
  6. Snijd de pitabroodjes doormidden en vul ze met het gehaktmengsel.
  7. Bestrijk de pitabroodjes aan alle kanten met een laagje olijfolie en grill de gevulde broodjes (Arayes) boven direct vuur.
  8. Grill de Arayes om en om aan alle kanten boven het vuur tot dat ze rondom goudbruin gekleurd zijn. Zet dan de vleeskant op het rooster zodat ook het vlees een mooi korstje krijgt.
  9. Zodra ze een mooi kleurtje hebben verplaats je de Arayes naar de indirecte zone waar ze in ongeveer 15 minuten kunnen garen.
  10. Doe ondertussen voor de saus alle ingrediënten in een kom en meng het goed door elkaar.
  11. Snijd een citroen in partjes en serveer dit naast de dipsaus bij de Arayes, eet smakelijk!

Producten bij dit recept

Rubclub-Meesterschap
The Rub Club Meesterschap – 150 gram

Op voorraad

 9,95
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op voorraad

 16,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE