Kerstdiner op de BBQ: Voorgerecht – Duo van Flat Iron Steak

2 min leestijd

De welbekende Flat iron steak als starter van een volledig kerstdiner op de BBQ, Hoe gaaf is dat? Wij hebben een heerlijk menu samengesteld bestaande uit 3 (eigenlijk 4) unieke gerechten. We beginnen met de Flat Iron Steak of twee manieren, gevolgd door eendenborst met een waanzinnige frambozen-baconjam, en we eindigen met een smaakvolle amandelcake met witte chocolade kwarkmousse.

Wat is Flat Iron Steak?

De flat iron steak is een smaakvol en sappig stuk rundvlees, afkomstig uit de schouder van de koe. Door zijn fijne structuur en marmering is het verrassend mals met een volle, rijke smaak. Het is veelzijdig in bereiding en ideaal om te grillen, bakken of roosteren. Schroeien op hoge temperatuur en het vlees laten rusten na bereiding zorgen voor optimale sappigheid. Door tegen de draad in te snijden, blijft het extra mals. Met zijn betaalbaarheid en kwaliteit is de flat iron steak een geliefde keuze voor zowel luxe diners als casual barbecues.

Flat Iron Steak of twee manieren

Tijdens de eerste gang bereiden we de Flat iron steak, ookwel de sukade, op twee manieren. We snijden er een zachte, pure steak tartaat van, en bereiden een gedeelte als steak met een Aziatische twist door middel van bosui, gebakken uitjes en Japanse kewpie mayonaise. Als dat geen goede eerste indruk wordt!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 2 Flat Iron Steak
  • 1 Rode ui
  • 2 el. Olijfolie
  • Kolenboertje pepermix, naar smaak
  • Onbewerkt zeezout, naar smaak
  • 4 á 6 Cornichons
  • Gebakken ui, naar smaak
  • Lente ui, naar smaak
  • Japanse Kewpie mayonaise

Dit heb je nodig

  • Ijsschep of grote lepel
  • Kernthermometer
  • Uitbeenmes

De bereiding

  1. Steek de BBQ aan en breng naar een temperatuur van 200 graden, volledig direct.
  2. We gebruiken in dit geval twee Flat Iron Steaks, ben je met minder personen of wil je gewoon kleinere porties maken, dan kun je ook één Flat Iron Steak nemen en deze halveren.
  3. Snijd voor de steak tartaar de Flat Iron Steak in dunne reepjes, snijd de reepjes of plakjes dan op tot een fijne gehakt-achtige structuur.
  4. Tip: Je kunt de Flat Iron Steak een half uurtje voor het aansnijden even in de vriezer leggen, hij zal dan wat steviger zijn en zo kun je hem makkelijker fijnsnijden.
  5. Doe het vlees in een kom en snijd de cornichons en de rode ui fijn.
  6. Meng de fijngesneden ui en cornichons door het vlees en breng op smaak met peper, zout en een beetje olijfolie.
  7. Meng alles goed door elkaar en zet de steak tartaar in de koeling tot je klaar bent om het te serveren.
  8. Grill de andere Flat Iron Steak boven direct vuur, om en om tot je een kerntemperatuur van 52 á 54 graden meet.
  9. Laat de steak 3 tot 5 minuten rusten zodat de sappen zich over het vlees kunnen verdelen.
  10. Snijd de steak dan in flinterdunne plakjes en bestrooi met wat peper en zout.
  11. Leg de steak op de plank en maak af met de Japanse mayonaise, de gebakken uitjes en als laatste de lente-ui.
  12. Haal de steak tartaar uit de koeling en maak er met een ijsschep of een grote lepel mooie porties van naast de gegrilde steak.

Producten bij dit recept

Flat Iron Steak Limousin gras gevoerd

Op voorraad

 32,95 41,19
Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op voorraad

 16,-
Uitbeenmes van het zwitserse merk Victorinox
Victorinox Fibrox Uitbeenmes 15 cm

Op voorraad

 17,95

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE