Griekse Souvlaki van Duroc Presa met zelfgemaakte Ttzatziki saus!

2 min leestijd

Griekse Souvlaki, wat is het eigenlijk?

Griekse Souvlaki is Ă©Ă©n van de oudste traditionele Griekse gerechten en komt oorspronkelijk uit de oude Griekse en Romeinse tijd. Souvlaki komt eigenlijk van het Griekse woord ‘Souvla’ wat spies betekend. Het wordt meestal met varkensvlees gemaakt, maar ook kip, lam en soms zelf vis komen voor.

Het vlees wordt traditioneel gemarineerd of haast gepekeld, om het nog malser en smaakvoller te maken. Het beste kun je dit de avond van tevoren doen voor maximaal effect. Voor een extra smaakervaring voegen we een blokje kersenhout toe tijdens de bereiding.

Presa van het Duroc varken

Wij maken de Griekse Souvlaki vandaag met een wel heel bijzonder stukje varkensvlees, namelijk de Presa van het Duroc varken. De Presa is wat ons betreft het Ă¡llermooiste stukje van het varken. Dit stuk wordt gesneden uit de nek een heeft een zeer intense marmering, wat voor een smaakexplosie zorgt. Het Duroc varken wordt ook wel het Wagyu onder de varkens genoemd. Het is van dusdanig hoge kwaliteit, dat je de Presa zelfs rauw kunt eten! Wij snijden er tijdens onze workshops dan ook regelmatig Steak Tartare van. De presa zit vol smaak en is van zichzelf al ontzettend mals.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 800 gr Presa van het Duroc varken (2 verpakkingen)
  • Flatbread of pitabroodjes
  • Voor de marinade:
  • 4 Tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 Rode ui, fijngesneden of in halve ringen
  • Sap van 1 citroen
  • 3 Ă¡ 4 el Olijfolie
  • 1 el Gedroogde oregano
  • 1 el Gedroogde tijm
  • Onbewerkt zeezout en Kolenboertje pepermix naar smaak
  • Voor de Tzatziki saus:
  • 1 Komkommer
  • 2 -4 Tenen knoflook(afhankelijk van voorkeur), geperst
  • 400 gr Griekse yoghurt
  • 1 el Olijfolie
  • 1 el Witte wijnazijn
  • 1 el Dille, fijngehakt
  • Onbewerkt zeezout en Kolenboertje pepermix naar smaak

Dit heb je nodig

  • Houten of metalen spiezen
  • Rasp
  • Mengkom

De bereiding

  1. Snijd het eventuele overtollige vet van de Presa en snijd het vlees in blokken van ongeveer 3 bij 3 centimeter.
  2. Meng in een kom de knoflook, rode ui, citroensap, olijfolie, oregano, tijm, zout en peper.
  3. Voeg de blokjes Presa varkensvlees toe en meng goed zodat het vlees gelijkmatig bedekt is met de marinade.
  4. Dek de kom af en laat het minstens 4 uur, of bij voorkeur een hele nacht, in de koelkast marineren.
  5. Terwijl het vlees aan het marineren is, maak je vast de Tzatziki saus.
  6. Rasp de komkommer en pers er zoveel mogelijk vocht uit. Dit kan met je handen, maar het werkt ook goed wanneer je het in een schone theedoek uitwringt. Het vocht heb je niet nodig.
  7. Meng in een kom de uitgelekte komkommer, knoflook, Griekse yoghurt, olijfolie, witte wijnazijn, dille, zout en peper.
  8. Roer goed door en laat de tzatziki minstens 30 minuten in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.
  9. Indien je houten spiezen gebruikt, laat je deze een half uurtje in water weken. Zo voorkom je dat ze verbranden zodra je ze op de BBQ legt.
  10. Steek de BBQ aan en breng naar een temperatuur van 180 -200 graden, half direct, half indirect. Als je van rooksmaak houdt kun je er een blokje appel- of kersenhout bij doen.
  11. Haal het gemarineerde vlees uit de koelkast en rijg de blokjes aan de houten spiesjes. Zorg dat de blokjes niet strak op elkaar zitten, dan zullen ze niet gelijkmatig garen.
  12. Grill de Souvlaki spiezen om en om tot ze aan alle kanten mooi goudbruin zijn.
  13. Presa van Duroc is van dusdanig goede kwaliteit dat je het rauw kunt eten, gaar het dus absoluut niet te lang door, je zult daardoor veel smaak verliezen.
  14. Verwarm de flatbreads of pita's enkele minuten in de indirecte zone.
  15. Serveer de Souvlaki met de gegrilde flatbreads en een royale hoeveelheid tzatziki. Voeg eventueel wat extra schijfjes citroen en verse kruiden toe voor extra smaak en presentatie. Eet smakelijk!

Producten bij dit recept

Sate prikkers gemaakt van Bamboo van het merk Big Green Egg.
Bamboo Skewers Big Green Egg – 25 pcs

Op voorraad

 5,-
Black Ranch Marabu houtskool 15 Kg
Black Ranch Marabu houtskool – zak 15 kg

Op voorraad

 31,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE