Super knapperige Chicharrones van de BBQ met home-made guacamole

2 min leestijd

Wat zijn Chicharrones?

Chicharrones zijn een klassiek Mexicaans gerecht dat over de hele wereld aan populariteit wint. Deze krokante lekkernij, gemaakt van gebakken buikspek met zwoerd, staat bekend om zijn rijke smaak en onweerstaanbare knapperige textuur. In Mexico en vele andere Latijns-Amerikaanse landen worden Chicharrones vaak geserveerd als een snack of onderdeel van een maaltijd, waarbij ze zowel op straat als in restaurants te vinden zijn. De naam “Chicharrones” komt van het Spaanse woord “chicharrón,” dat verwijst naar elke vorm van krokant gebakken vlees. In de meest traditionele vorm worden ze bereid door de huid van het varken langzaam te bakken in zijn eigen vet, wat resulteert in een buitengewoon krokant en luchtig eindproduct.

Authentiek, maar dan met een BBQ-twist!

Normaliter wordt het buikspek eerst voorgekookt in water met een selectie van kruiden en specerijen. Maar wij gaan er uiteraard onze eigen BBQ-twist aan geven door dit op een andere manier te doen; door ze met een blokje rookhout indirect langzaam te garen op de BBQ. Op deze manier krijgt het vlees naast die welbekende ‘crunch’ ook nog eens een ontzettend lekkere rokerige smaak!
Bovendien past de rokerige smaak van de BBQ perfect bij de rijke, vlezige smaak van de Chicharrones, waardoor ze een waar feest voor de smaakpapillen worden. Serveer ze met een frisse guacamole om de rokerige smaken in balans te brengen, en je hebt een gerecht dat zowel authentiek als vernieuwend is.

Hoe maak je ze knapperig op een BBQ?

Maar hoe maak je Chicharrones zo knapperig op de BBQ? Het geheim zit in de juiste bereidingstechniek door het gebruik van een Dutch Oven en het beheersen van de temperatuur. In dit recept ontdek je precies hoe je die perfect knapperige Chicharrones van de BBQ maakt, die heerlijk zijn met een romige guacamole als dip.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • 1 kg Buikspek met zwoerd
  • 2 liter Ossewit, lardo of plantaardig vet om in te frituren
  • Voor het kruidenmengsel:
  • 4 Laurierblaadjes
  • 15 Zwarte peperkorrels
  • 1 el zout
  • 6 Tenen knoflook
  • 2 Rode uien
  • Voor de Guacamole:
  • 4 Acocado's
  • 2 Rijpe tomaten
  • 1 Rode ui
  • 2 el verse koriander
  • Sap van 2 limoenen
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper

Dit heb je nodig

  • Dutch Oven
  • Vijzel
  • Rookchunk appel
  • Bedraadde kernthermometer

De bereiding

  1. Snijd het buikspek in de lengte in plakken van ongeveer 3 cm dik. Zeker niet te dun.
  2. Doe de peperkorrels in de vijzel en maal ze fijn. Snijd de overige ingrediënten fijn en voeg ze toe aan de vijzel.
  3. Maal alles in de vijzel tot het een pasta-achtige structuur heeft.
  4. Bestrijk de plakken buikspek aan beide kanten met het kruidenmengsel.
  5. Steek de BBQ aan, volledig indirect op 120 graden.
  6. Zodra de BBQ op temperatuur is voeg je de rook chunk toe en leg je het vlees op de BBQ.
  7. Laat het buikspek voor 1 uur op de BBQ liggen zodat het kan garen en de rooksmaken goed opneemt.
  8. Maak ondertussen de guacamole; Snijd de avocado's, de ui, de tomaten en de koriander fijn en meng het in een kom.
  9. Pers de knoflook erbij en voeg het peper, zout en limoensap toe en meng het tot de gewenste substantie.
  10. Na een uur haal je het buikspek van de BBQ en maak je de BBQ volledig direct op een temperatuur van 160 graden.
  11. Zet een Dutch Oven met de gewenste vetstof boven het vuur en laat dit opwarmen tot 160 graden. Voeg de bedraadde probe van de thermometer toe voor een naukeurige en veilig meting.
  12. LET OP: Frituren boven open vuur kan gevaarlijk zijn, doe de deksel van de BBQ altijd voorzichtig open om een steekvlam te voorkomen. Zorg ook dat je ten alle tijden de deksel van de Dutch Oven bij de hand hebt, mocht de vlam in de pan slaan.
  13. Haal het kruidenmengsel van het vlees, dit zou anders verbranden in de hete olie.
  14. Frituur de chicharrones per twee, zodat de olie niet te snel afkoelt.
  15. Bak de chicharonnes goudbruin tot dat het zwoerd begint te bubbelen. Dit betekend dat je een mega knapperig resultaat hebt!
  16. Serveer de chicharrones met je zelfgemaakte guacamole dip, eet smakelijk!

Producten bij dit recept

Buikspek
Buikspek met zwoerd – per kilo

Op voorraad

 16,95
Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Kolenboertje Rookchunks Appel
Rookchunks Appel van Kolenboertje – kistje 1,5 Kg

Op voorraad

 25,-
Petromax - Dutch Oven 4L - zonder pootjes
Petromax – Dutch Oven 3,5L/ft 4.5 – zonder pootjes

Op voorraad

 80,-
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op voorraad

 16,-
Black Ranch Marabu houtskool 15 Kg
Black Ranch Marabu houtskool – zak 15 kg

Op voorraad

 31,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE