Smoked Brisket burgers met een koffie-whiskey en baconjam

2 min leestijd

Gerookte brisket burgers: DĂ© next-level burger!

Als je op zoek bent naar de ultieme BBQ-ervaring, dan ga je met deze smoked brisket burger met koffie-whiskey bacon jam een nieuwe dimensie van smaak ontdekken. Brisket, een rijk en smaakvol stuk vlees uit de borst van het rund, is ideaal voor slow cooking op de barbecue. Doordat het vet prachtig door het vlees loopt, krijg je een sappige en smeuĂ¯ge burger met een diepe, rokerige smaak. Perfect voor wie van karaktervolle burgers houdt!

Brisket, de perfecte snede voor een sappige burger

Brisket heeft een stevige bite en een uitgesproken smaak die zich geweldig leent voor een burger. Door het vlees zelf te malen en op de juiste temperatuur te roken, zorg je voor een ongeëvenaard resultaat. Voeg daar wat chipotle en knoflookpoeder aan toe, en je krijgt een burger die vol van smaak is, met een subtiel pittige kick. Deze burgers zijn geen hap-slik-weg fastfood, maar het soort barbecuegerecht waarvoor je tijd en liefde investeert.

Koffie-whiskey baconjam

En alsof dat nog niet genoeg is, maken we het af met een spectaculaire koffie-whiskey bacon jam. De zoute, krokante stukjes spek, gecombineerd met de zoetheid van bruine suiker, de bitterheid van espresso en de rijke diepte van whiskey, vormen een jam die de burger naar een next level tilt. Elke hap brengt een perfecte balans tussen zoet, zout, pittig en rokerig, met die koffie- en whiskeyondertonen die de smaakpapillen wakker schudden! Deze brisket burger ga je niet snel vergeten!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 4

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • Voor de brisket burger:
  • 2 kg Brisket
  • 150 gr Chipotle pepers in Adobosaus (Verkrijgbaar in de supermarkt)
  • Onbewerkt zeezout & Kolenboertje pepermix
  • 2 el Knoflookpoeder
  • Geraspte kaas
  • Bakkersbollen
  • Augurken in plakjes
  • Mayonaise
  • Voor de koffie-whiskey baconjam:
  • 300 gr Ontbijtspek
  • 3 Witte uien
  • 1 Bolletje of 3 tenen knoflook
  • 2 el The Rub Club Tonkarub
  • 100 gr Lichte basterdsuiker
  • 100 ml Appelazijn
  • 1 Espresso of 1/2 kopje koffie
  • 2 el Whiskey
  • 2 el Maple syrup
  • Peper en zout naar smaak

Dit heb je nodig

  • Keukenmachine of vleesmolen
  • Plancha of bakplaat
  • Skillet
  • Rookchunks Whiskey
  • Spatel
  • Kernthermometer
  • Weegschaal

De bereiding

  1. Begin met het aansteken van de BBQ, maak een volledig indirecte opstelling op 110 tot 120 graden.
  2. Snijd de brisket in blokken van 3 bij 3 cm. Zorg voor een vlees/vet verhouding van ongeveer 80% vlees, 20% vet.
  3. Indien je een vleesmolen gebruikt, kun je deze voor gebruik het beste ijskoud laten worden in de vriezer, zo voorkom je dat het vlees tot pathé gedraaid wordt. Wij gebruiken in dit geval een keukenmachine.
  4. Verdeel het vlees in 3 Ă¡ 4 gelijkmatige porties en vermaal ze in de keukenmachine tot gehakt samen met ongeveer 0.5 el knoflookpoeder en 0.5 el Chipotle pepers in adobosaus per portie.
  5. Draai het gehakt dan in ballen van 200 tot 250 gr per stuk, vorm ze dan tot bugers van 3cm dik.
  6. Tip: Maak in het midden van de burgers met je vingers een klein kuiltje, zo voorkom je dat de burgers tijdens het garen bol en kleiner worden.
  7. Bestrooi de burgers aan beide kanten met onbewerkt zeezout en Kolenboertje pepermix.
  8. Doe een aantal blokjes whiskey rookhout in het houtskool en leg de burgers in de BBQ.
  9. Laat ze gedurende 30 tot 45 minuten roken, tot ze een kerntemperatuur van rond de 55 graden hebben bereikt.
  10. Maak terwijl de burgers liggen te garen de koffie-whiskey baconjam:
  11. Snijd het spek in dunne reepjes en bak ze in het eigen vet knapperig en goudbruin in een skillet.
  12. Haal het spek dan uit de pan en laat ongeveer 2 el van het vet in de pan zitten.
  13. Snijd de uien in halve ringen en bak ze in de pan tot ze glazig worden.
  14. Voeg dan de fijngesneden knoflook toe en bak dit mee tot de aroma's van de knoflook vrij komen.
  15. Voeg dan de rest van de ingrediënten, behalve het gebakken spek, toe aan de pan en roer het goed door.
  16. Laat het inkoken tot het een jam-achtige structuur krijgt. Zodra je blij bent met de structuur voeg je tot slot het gebakken spek weer toe aan de pan.
  17. Wanneer de burgers op temperatuur zijn haal je ze van de BBQ en maak je de BBQ volledig direct met een plancha (of een grote skillet) op 200 - 220 graden.
  18. Snijd de broodjes doormidden en bestrijk ze met een laagje mayonaise, bak ze kort op de plancha tot ze goudbruin en knapperig zijn. Houd ze goed in de gaten want dit gaat erg snel!
  19. Leg dan de burgers op de plancha en bak ze tot ze aan Ă©Ă©n kant een mooie krokante laag hebben.
  20. Draai ze dan om en leg op iedere burger een handje geraspte kaas. Sluit het deksel van de BBQ en laat de kaas over de burger smelten.
  21. Tijd om de burgers te bouwen! Leg op het onderste broodje een paar plakjes augurk, eventueel kun je er nog wat saus opdoen. Dan de Brisket burger, top af met die heerlijke koffie-whiskey baconjam, en dan is het tijd om te genieten!

Producten bij dit recept

Kolenboertje Food Master vleesthermometer – 2 probes

Op voorraad

 57,-
Brisket van Limousine
Brisket Limousin gras gevoerd – point

Op voorraad

 50,48 59,27
Petromax - Flexibele spatel lang
Petromax – Flexibele spatel kort

Op voorraad

 24,99
Petromax - Gietijzeren Skillet - Ă˜30cm - steel
Petromax Skillet fp30 – Gietijzer Ă˜30cm – steel

Op voorraad

 44,99
Petromax - Gietijzeren Skillet - Ă˜35cm - twee handvatten
Petromax – Gietijzeren Skillet – Ă˜40cm – twee handvatten

Op voorraad

 74,99
TonkaRub van The Rub Club
The Rub Club TonkaRub 08 – 150 gram

Op voorraad

 9,95
Gietijzeren bakplaat half ovaal Primo Grill Large
Gietijzeren bakplaat half ovaal Primo Grill Large

Op voorraad

 121,-
Kolenboertjes pepermix en zeezout van La Baleine
Kolenboertje Pepermix (500 gram) en Zout (800 gram) set

Op voorraad

 16,-
Rookchunks Whisky als smaakmakers
Rookchunks Whisky Smokin’ Flavours 1 kg

Op voorraad

 14,-

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE