Kerstdiner op de BBQ: Nagerecht – Amandelcake met witte chocolademousse

2 min leestijd

En dan het nagerecht, boterzachte amandelcake met een heerlijke witte chocolademouse, een sinaasappel-honingsaus en een krokante kardemomcrumble! Dit is écht een feestje om je kerstdiner van de BBQ mee af te sluiten. Heerlijk met een goeie bak koffie of een borrel!

Witte chocolade kwarkmousse

Bij deze amandelcake maken we frisse witte chocolade kwarkmousse. Dit geeft het gerecht extra diepgang en geeft een heerlijk romige, zoete touch aan het gerecht.

Sinaasappel-honingsaus

De sinaasappel-honingsaus geeft dit gerecht écht die typische winterse smaak. Je zou hier bijvoorbeeld nog kaneel of steranijs aan toe kunnen voegen mocht je dat willen.

Kardemomcrumble

Voor een extra knapperige textuur en een winterse diepgang aan het gerecht, maken we de amandelcake af met een kardemom crumble. De winterse smaak van kardemom komt voort uit de combinatie van zijn warme, kruidige en licht zoete aroma’s. De essentiële oliën in de specerij, zoals cineool en limoneen, dragen bij aan een frisse scherpte en een subtiele citrusachtige zoetheid. Deze unieke mix van geuren roept een gevoel van comfort op, perfect voor de koude maanden. Kardemom wordt vaak gecombineerd met andere kruiden zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat, waardoor een rijke, verwarmende smaak ontstaat die typisch is voor winterse gerechten en drankjes. Het is deze veelzijdigheid en diepte die kardemom zijn karakteristieke winterse charme geeft.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Dit recept heeft nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste een beoordeling.

Bedankt voor je beoordeling!

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg onze social media kanalen!

Ingrediënten

  • Voor de cake
  • 500 gr. Amandelmeel
  • 250 gr. Bloem
  • 500 gr. Suiker
  • 10 Eieren
  • 250 gr. Gesmolten roomboter
  • 5 tl. Vanille-extract
  • Snufje zout
  • voor de witte chocolade kwarkmousse
  • 300 gr. Witte chocolade
  • 500 ml. Volle kwark
  • 250 ml. Slagroom
  • 10 el. Poedersuiker
  • Voor de sinaasappel-honingsaus
  • Sap van 5 sinaasappels
  • 5 el. Honing
  • 4 tl. Sinaasappel rasp
  • Voor de kardemomcrumble
  • 300 gr. Bloem
  • 150 gr. Suiker
  • 150 gr. Roomboter
  • 3 tl. Gemalen kardemom

Dit heb je nodig

  • Sauspan
  • Gietijzeren bakblik
  • Mengkommen
  • Garde
  • Spatel
  • Citruspers

De bereiding

  1. Maak de BBQ volledig indirect op 175-180 graden.
  2. Smelt de witte chocolade in een pannetje en meng het in een kom met de kwark.
  3. Klop de slagroom en de poedersuiker door elkaar tot een lobbige substantie.
  4. Meng het witte chocolade mengsel en de slagroom met poedersuiker door elkaar tot een glad geheel. Laat het opstijven in de koeling.
  5. Meng alle ingrediënten voor de cake in een kom tot een glad beslag en giet het in een ingevet gietijzeren cakepan.
  6. Zet de cake in de BBQ en laat in ongeveer een uur garen. Je kunt dit checken door een sateprikker in de cake te steken, als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.
  7. Pers de sinaasappels en doe het sap, samen met de rasp in een pan.
  8. Meng de honing er doorheen en laat het op de BBQ indikken.
  9. Meng als laatste de ingrediënten voor de crumble en bak dit in een pan gaar op de BBQ, tot de crumble goudbruin en krokant is.
  10. Snijd de cake in mooie plakken, maak af met de mousse, een beetje saus en de crumble.

Producten bij dit recept

Petromax - Gietijzeren Steelpan KR1 met deksel 1L
Petromax – Gietijzeren Steelpan KR1 met deksel 1L

Op voorraad

 49,99
Petromax - Gietijzeren Broodpan K4
Petromax – Gietijzeren Broodpan K4

Op voorraad

 55,-
Petromax - Gietijzeren Cakepan - rond
Petromax – Gietijzeren Cakepan – rond

Op voorraad

 79,99

Ontdek onze workshops

BEKIJK DE BBQ WORKSHOPS VAN KOLENBOERTJE