Nagelhout of Naegelhoalt, ambacht in Twente

Door de selectie van de mooiste Ierse rundermuizen wordt een top kwaliteit Nagelhout geleverd. De licht pittig gekruide Nagelhouten worden op ambachtelijke wijze bereid en zijn gewild in heel Nederland.

Dit fantastische vlees kan dun worden gesneden als carpaccio maar is ook heerlijk bij de borrel als hapje. Ze kunnen in de keuken worden weggehangen en blijven langere tijd goed, de houdbaarheid wordt echter zelden getest, daarvoor zijn ze simpelweg te lekker.

Onze Nagelhouten worden geleverd per hele (ca. 1,6 – 1,9 Kg) of per halve (ca. 0,5 – 0,9 Kg) afhankelijk van het droogproces. Op verzoek worden ze vacuüm verpakt.

Nagelhout

“Zo ontzettend lekker dat je er simpelweg niet vanaf kunt blijven, in dunne plakjes bij de borrel of als carpaccio als starter.”

Het vlees, dat bij voorkeur afkomstig is uit de bilspier van 2 tot 4 jarige runderen, wordt na het slachten afgehangen en na het uitsnijden ingewreven met onze unieke mix van zout en kruiden. Daarna hangen we het vlees weg en drogen het aan de lucht.

De naam Nagelhout verwijst naar de plank met spijkers (naegels) waaraan het vlees na het slachten werd opgehangen om te drogen. Vroeger hing het nagelhout bij rijkere families tussen de andere vleeswaren te drogen bij de vuurplaats. Het werd aangesneden als er visite was. Nagelhout was toen de tijd een luxe broodbeleg, nu wordt het vaak bij de borrel geserveerd of als carpaccio gesneden.

Meer over Nagelhout Nagelhout of Naegelhoalt, ambacht in Twente Of bestel direct in onze webshop