Nieuws

De 3 meest gemaakte fouten tijdens de barbecue.

Het zonnetje schijnt, je gasten zitten gezellig met een glas rosé in de tuin en zelf ben je druk bezig met je barbecue. Gedreven door het oer-gevoel van jagen, vlees en vuurtje stoken voel je je een echte grillmaster. Iedereen heeft plezier maar jij bent druk met je grill en het resultaat van je grillactiviteiten is matig. Het vlees is nog rauw in de kern en aangebrand van buiten en de smaak is niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Tijdens de vele workshops barbecueën die ik de afgelopen jaren heb gegeven is gebleken dat veel mensen dezelfde fouten maken waardoor de barbecue geen ontspannende activiteit is maar stress veroorzaakt. Door een paar basisprincipes te volgen kun je zelf ook maximaal genieten van je bbq. Lees hieronder welke fouten gemaakt worden en hoe het eenvoudig veel beter kan.

Goede voorbereiding en correct gebruik van de barbecue geeft rust en topresultaten.

Juist gebruik van je bbq resulteert in de meeste gevallen in de volgende resultaten:

  • Goed gegaard vlees dat niet verbrand is.
  • Tijd om gezellig met je gasten te spreken al ben je aan het grillen.
  • Lagere gebruikskosten door efficiënt gebruik van je barbecue.

Door onderstaande fouten te voorkomen ben je in staat om veel meer uit je barbecue te halen en de (gezondheid)risico’s van verbrand eten te voorkomen.

De 3 meest gemaakte BBQ-fouten:

  1. Geen indirecte zone in je barbecue gecreëerd.

Het eerste misverstand dat uit de wereld moet is dat je een fire-starter moet gebruiken met houtskool. Houtskool steek je aan in de bbq met een aanmaakwokkel en nooit met een fire-starter, die gebruik je uitsluitend voor briketten. Veel mensen vullen de hele bodem van de barbecue met houtskool of gloeiendhete kolen. Het gevolg is dat de gerechten uitsluitend boven vuur kunnen worden bereid. Dit gaat veel te hard en het gevolg is vaak dat de kern van het vlees nog rauw is en de buitenkant verbrand. Uitgaande van een ronde dekselbarbecue vul je beter de bbq voor 1/3 deel met houtskool of briketten waardoor 2/3 deel vrij blijft. Het vlees gaar je op het rooster in deze indirecte zone, alleen de laatste minuut grill je het gerecht boven het directe vuur voor een krokant laagje. Door het deksel te gebruiken gaart het gerecht door de ronddraaiende warme luchtstroom.

  1. Niet meten op kerntemperatuur van het gerecht.

Omdat het vaak zo snel gaat door de hoge temperaturen boven het directe vuur worden gerechten vaak van het vuur gehaald als het zwart begint te worden. De kerntemperatuur is bepalend of het gerecht gaar is of niet. Een kerntemperatuurmeter geeft je de mogelijkheid om vlees op het juiste moment en met de gewenste gaarheid van de grill te halen. De juiste kerntemperaturen zijn eenvoudig te vinden op google.

  1. Slechte kwaliteit houtskool of briketten.

Veel mensen kopen nog altijd houtskool of briketten bij de supermarkt of bouwmarkt en denken dat de kwaliteit van alle merken gelijk is. Daarnaast kopen veel mensen briketten omdat de ervaring met houtskool leert dat het zo weg en waardoor steeds bijgevuld moet worden. Die constatering is juist voor deze merken maar er is ook kwaliteit te koop en deze branden tot 5 keer langer en geven een verrukkelijke smaak af aan het gerecht. Wanneer teruggerekend is het vaak niet duurder maar het eindresultaat is zoveel beter. De Black Ranch en Pitmaster houtskool die wij gebruiken geven geen onwenselijke geur af, branden tot 5 keer langer en geeft een fantastische houtskoolsmaak af aan het gerecht. De invloed op het eindresultaat is enorm, mensen die dit proberen komen telkens terug…

Gasten zullen enthousiast zijn over de resultaten.

Door bovenstaande aan te passen zullen de veel voorkomende fouten tot het verleden behoren en zal men positief verrast zijn over het resultaat. Je gerechten super mals door de indirecte bereiding met de juiste kerntemperatuur en met een mooi grill-kleurtje, de heerlijke smaak van houtskool… Feitelijk kan het niet meer mis op deze manier.

Door workshops te volgen ontwikkel je heel veel kennis over de technieken en mooie gerechten maar stap 1 is het perfect bereiden door bovenstaande fouten te voorkomen. De producten die helpen bij het behalen van deze resultaten zijn hieronder de vinden:

 

Terug naar overzicht